Megszületett a kárpátaljai magyarság összetartozásának dala – Videoklip

A kárpátaljai származású Baráth Ferenc, alias G man nyerte a Petőfi Rádió versenyét, a „Városok maradnak” című dalával, mely most igazán aktuális a trianoni békeszerződés évfordulója előtt. Mára a kárpátaljai magyarság összetartozásának dalává vált.

2020. október 1-én debütált a dal, aminek klipje rövid idő alatt meghódította a közönséget. De nézzük csak az előtörténetét:

2017-bena beregszászi Lengyel János tollából megszületett egy vers “De a városok maradnak” címmel, amit az úgyszintén beregszászi Baráth „G Man” Ferenc zenésznek ajánlott, aki elhatározta, hogy megzenésíti azt. Utóbbi kérésére János hozzáírt még néhány versszakot, hogy a vers dalszöveggé váljon. Beregszászon a szerző felolvasta a Csillagok tornája című rendezvényen. Ezt követően Ferencen volt a sor, nemsokára, dallá formálta a verset.

Baráth Ferenc a világjárvány idején bravúrosan megszervezte a dal klipjének forgatását, mind Budapesten, mind Kárpátalján. Hívó szavára, mondhatni megmozdult Kárpátalja kulturális életének krémje, színészek, zenészek, művészek, politikusok.

A világjárvány miatt élőben még nem sikerült előadni, addig is az internetes zenei csatornákon hallható, de már több rádió, mint a beregszászi Pulzus, is a műsorára tűzte.

Íme a dal szövege és videoklipje:

Lengyel János: De a városok maradnak

Az emberek születnek
Meghalnak magyarnak,
De a városok maradnak
Beregszásznak, Kassának,
Aradnak.

Mert Pozsonyba megy
A magyar ember,
Nem Bratiszlavába.
A Dunának szerdán
Van dolga nem
Dunájszkasztredába.
S ha lent délen
Ma Belgrád is ahol jár,
A déli harangszóban
Örök Nándorfehérvár.
Késmárkot Thököly
Szelleme járja,
Magyar kövekből rakva
Komárom erős vára.
Büszkén ül a Turul,
Munkács erőssége.
Vereckénél Árpád
Honfoglaló vére.

Az emberek születnek
Meghalnak magyarnak,
De a városok maradnak
Beregszásznak, Kassának,
Aradnak.

Forrás: PannonHírnök/haromhatar.hu

Külhon | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook 

 


Hasonló cikkek