Megszületett az atlétika vb legsportszerűbb pillanata

Valószínűleg már az első napon megszületett az atlétikai világbajnokság legsportszerűbb pillanata Dohában: a férfi 5000 méter egyik előfutamban az erejével teljesen elkészülő Jonathan Busbyt riválisa kísérte át a célvonalon.

Busby lába nagyjából 300 méterrel a vége előtt adta fel a küzdelmet – ekkor a mezőny már hosszú percek óta teljesítette a távot. Az őt utolérő, utolsó helyen haladó Braima Suncar Dabó azonban nem hagyta magára riválisát, átkarolta és a közönség hangos biztatása közben elcipelte a célvonalig. Elképzelni is nehéz, milyen kínokat élhetett át közben, de csak azért is teljesítette a távot.

Sőt, arra is figyelt, hogy szinte azonnal megállítsa a stopperét, mint kiderült, jogosan – így is egyéni csúcsot ért el. Miközben lesegítették a pályáról, egy mosolyt is kipréselt magából.

A Bissau-guineai Dabó és az arubai Busby is hazája egyetlen résztvevője a katari vb-n, mivel minden szövetség delegálhatott egy szabadkártyás sportolót, szintidőtől kvalifikációs eredménytől függetlenül.

Az első napon egyébként ez a jelenet kapta a leghangosabb tapsot a dohai Kalifa Stadionban, amely ugyan a légkondicionált, de a körülmények még így sem ideálisak a hosszútávfutáshoz. Az előfutamot az etióp Selemon Barega nyerte 13:24:69-es idővel, Dabó majdnem 5 perces hátránnyal ért be, akárcsak Busby, utóbbit azonban diszkvalifikálták.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) a Nemzetközi Fair Play Bizottsággal (NFPB) közösen Dohában is díjazza a legsportszerűbb pillanatot, cselekedetet.

Az IAAF és az NFPB közös bizottsága egy ötös listát állít össze a vb legsportszerűbb pillanataiból, s a szurkolók dönthetik majd el, melyik legyen az első. A díjat az IAAF gáláján adják majd át, november 23-án Monacóban.

A zsűri tagjai között a közelmúlt több korábbi kiváló atlétája található, így az új-zélandi Valerie Adams, az amerikai Ashton Eaton vagy a lengyel Adam Kszczot.

Forrás: m4sport.hu


Hasonló cikkek