Megszűnik a harmadik legnagyobb ellenzéki frakció a lengyel alsóházban

A fő lengyel ellenzéki erővel, a Polgári Platformmal alakít közös alsóházi frakciót a Modern (Nowoczesna) párt képviselőinek egy része, ez a 2015-ös választások után a harmadik legerősebb, jelenleg a parlamentbe jutási küszöb alatt  álló párt parlamenti frakciójának megszűnését jelenti. 

A Modern az utóbbi időben 22 mandátummal rendelkezett a 460 fős lengyel szejmben. Szerdán a Polgári Platform (PO) szóvivője, Jan Grabiec közölte: a Modern 8 képviselője csatlakozott a PO parlamenti frakciójához. A frakció aznap nevet váltott, ezentúl a Polgári Platform-Polgári Koalíció (PO-KO) frakcióként szerepel.

A Polgári Koalíció elnevezést eddig a Polgári Platform és a Modern között az októberi helyhatósági választások előtt kötött szövetség használta. A választások után a Modern kettészakadt, tagjainak egy része a párt már korábban távozott elnöke, Ryszard Petru által november közepén alapított új, Most! (Teraz!) nevű törpepárthoz csatlakozott.

A PO-KO frakció  létrejötte után a Modernnek csak 14 alsóházi képviselője maradt, köztük Katarzyna Lubnauer jelenlegi pártelnök. Egy frakció viszont legalább 15 tagból áll. Lubnauer “ellenséges felvásárlásnak” minősítette a PO-KO megalakítását, szerinte az új frakció nem azonos a Polgári Koalícióval, a fejlemények pedig megnehezítik a Polgári Koalíción belüli választási együttműködést, mely korábbi nyilatkozatok szerint a jövő évi európai parlamenti és lengyel parlamenti választásokra is vonatkozna.

Grzegorz Schetyna, a Polgári Platform elnöke szerdai nyilatkozata szerint a PO-KO hatékony lehet a jövő évi választásokon, a frakció a Modern többi tagjainak irányában is nyitott.

Kamila Gasiuk-Pihowicz, a Modern eddigi frakcióvezetője, aki  a PO-KO-hoz csatlakozott, kijelentette: a PO-KO létrejötte fontos lépés a jelenleg kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) legyőzéséhez.

A 2015-ös lengyel parlamenti választások előtt megalapított Modern 2015 végén, 2016 elején a legerősebb lengyel ellenzéki tömörülésnek számított, támogatottsága átmenetileg meghaladta a PO-ét. Azóta viszont a párt kedveltsége belső feszültségek miatt folyamatosan csökkent, a legutóbbi felmérések szerint 2-3,5 százalék között mozog.

Kommentátorok szerint a PO-KO létrehozása inkább a Modernnek a PO általi “elnyelését”, mint egy erős ellenzéki koalíció megkötését jelenti. Egy kedden ismertetett felmérés szerint a PiS a szavazatok 38 százalékát kapná, ha most tartanák a parlamenti választásokat. A felmérés megrendelői összesítették a kisebb és nagyobb parlamenti és a parlamenten kívüli ellenzéki tömörülések támogatottságát, az így felfogott széles – elemzők szerint aligha megvalósítható –  koalíció 50 százalékos kedveltséget nyert el.

Más, az utóbbi három hétben készült felmérések a PiS 38,2 és 42 százalék között mozgó támogatottságát jelzik, a PO támogatottsága változó, 21 és 30 százalék között ingadozik. A szejmbe összesen 4-5 tömörülés kerülne be, a Modern nem szerepel köztük. Az önkormányzati választásokon a szavazatok több mint 12 százalékát szerzett, szintén ellenzéki Lengyel Parasztpárt (PSL) pedig a parlament esetében a bejutási küszöb körül mozog. Szintén a küszöb körül mozog a parlamenti mandátumszám alapján a második legerősebb ellenzéki tömörülésnek számító, jobboldali Kukiz´15 is.


Hasonló cikkek