Megszűnt az egészségügyben az óvintézkedések túlnyomó többsége Szlovákiában

Minimális az esélye annak, hogy Szlovákiában valaki az utcán koronavírussal fertőzött személlyel találkozzon, Marek Krajčí egészségügyi miniszter szerint a betegséget sikerült szinte teljesen kiirtani az országból. Ezért is szüntették meg az egészségügyben hatályos óvintézkedések túlnyomó többségét.

A minisztérium azonnali hatállyal törölte a kötelező 14 napos karantént a tervezett műtéti beavatkozások előtt, a műtétek előtti kivizsgálásokat ismét elvégezhetik a kezelőorvosok vagy a belgyógyászok. A teszteket már csak olyan személyeknél fogják elvégezni műtét előtt, akik kockázatos pácienseknek számítanak – erről a kezelőorvos fog dönteni.

„Jelenleg az itt található minden fertőzött karanténban van, felügyelet alatt, tehát nincs esély, hogy az utcán találkozzanak ilyen emberrel” – mondta Krajčí.

Igor Matovič kormányfő néhány napja még arról beszélt, az országban minimum 2000 olyan ember jár szabadon, akinél a fertőzés tünetmentes, ezért továbbra is nagy a veszély. Az egészségügyi miniszter tegnap hangsúlyozta: „Ha ez igaz lenne, akkor sokkal több beteget találnánk a tesztelések során. Azok is, akik tünetmentesek voltak korábban, már kigyógyultak, ezért jelenleg már tényleg nincs mitől tartani” – reagált tegnap Matovič korábbi kijelentésére az egészségügyi miniszter.

Juraj Pechan sebészeti szakértő szerint az elmúlt 6 hétben a kórházakban a műtétek körülbelül felét végezték csak el. Évente körülbelül 4000 műtétet végeznek el az országban.

Krajčí szerint az egészségügyben már minden visszatér a válság előtti időszakba, azzal a különbséggel, hogy indokolt esetben műtét előtt elvégzik a koronavírustesztet. „Ugyanakkor szeretném, ha a rendelőkben az általános orvosok és tulajdonképpen minden orvos továbbra is betartaná azt, hogy a pácienseket konkrét időpontra rendelik be. Ezzel elkerülhetjük, hogy egyszerre sok ember gyűljön össze a rendelőkben. Jó lenne, ha a telefonos előrendelés a válság utáni időszakban is megmaradna.” – mondta a miniszter.

A tárcavezető külön akarja jutalmazni azokat az orvosokat, akik a járvány idején fogadták a betegeket és nem zárták be rendelőiket. Sok, főleg szakorvos, ugyanis szerinte csak minimális számú pácienset fogadott, s a rendelőket hetekre bezárta. „Én személyesen fogom kezdeményezni, hogy azok, akik nyitva hagyták a rendelőket, kapjanak pénzbeli jutalmat.” – közölte Krajčí.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek