Megtalálták az Attila-szobor méltó helyét

  1. Történelmi jelentőségű, négy és fél méteres szobrot faragtak Attilának, a hunok királyának, ezzel tisztelegve előtte, emlékezve rá. Már meg is találták a megfelelő helyet, ahová elhelyezhetik…

Hol máshol lenne a legméltóbb helye a szobornak, mint Ópusztaszeren, a Nemzeti Történelmi Emlékparkban?

Bár sokak számára, akik kedvelik a történelmet, és Attila korának titokzatosságát, talán furcsa, hogy felvetődik a kérdés. A szakembereknek mégis tanakodásra adhatott okot, hiszen számos szempontot kell figyelembe venni egy ilyen szobor megalkotásakor, elhelyezésekor, felállításakor. Ám a Csongrád-Csanád megyei Önkormányzat Ópusztaszernek ajánlotta a lehetőséget, egészen pontosan az Emlékparknak. A településvezetők és az emlékpark igazgatósága természetesen nem habozott. Már aláírták a szerződést is. De nézzünk meg egy kis keletkezéstörténetet a kistelekijaras.hu írása nyomán.

Komoly hozzáértést igényelt az elkészítés

A műalkotást Parlag István szobrászművész készítette el, Bethlen Farkas, a Julianus Barát Alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint Petró Attila támogatásával. Ám a szobrot meg is kellett álmodni. Az ötlet, hogy kell egy műnek minősülő, tiszteletet és tekintélyt sugárzó szobor, Dr. Ciráki F. Györgytől származik, és hosszú évekre nyúlik vissza.

Attila szobor – Fotó: kistelekijaras.hu

Hogyan tovább?

Most, hogy megvan a helyszín és a szerződéskötés, már lehet számítani arra, hogy a szobor valóban a helyére kerül. De még egy kicsit várni kell, ugyanis hátra vannak bizonyos munkálatok. Az alkotás pontos helyének kialakítása, a körültekintő szállítás, hogy sérülésmentesen érkezzen Ópusztaszerre, a felállítás és a helyszíni munkák, valamint a hivatalos átadás is.

Annak ellenére is, hogy még nincs itt a folyamat vége, igen fontos lépés a szobor felállítása, a múltunk megőrzésének szempontjából. Hiszen Attila alakja körül legendák, történetek keringenek, melyek kutatások központi kérdését képzik, és összekapcsolódnak a magyarság létével.

Farkas Cs. Tekla

Hazai Tükör | PannonHírnök


Hasonló cikkek