Megtalálták Matthew Flindersnek, Ausztrália elnevezőjének földi maradványait Londonban

Az Ausztráliát elsőként körbe hajózó és a földrésznek nevet adó angol tengerésztiszt, Matthew Flinders (1774-1814) földi maradványait azonosították a régészek London egy hajdani temetkezőhelyén a HS2 nagysebességű vasúti hálózat építési munkálatainak keretében.

A munkálatok során mintegy 61 ezer csontvázat fognak eltávolítani a St James’s Gardens területéről, ahová az új vasúti hálózat állomását fogják megépíteni a Euston pályaudvar szomszédságában – írja a BBC hírportálja.

Az ásatási munkálatok tavaly októberben kezdődtek meg a területen.

A régészek tudták, hogy Flinderst annak idején a St James’s Gardensben temették el, ám a kapitány sírköve a területen végzett átépítések áldozata lett a 19. században a Euston pályaudvar kibővítésekor, ezért korántsem sem volt biztos, hogy a híres tengerésztiszt maradványait sikerül azonosítani.

A szakemberek legnagyobb meglepetésére azonban Flinders maradványait hamar megtalálták, és a koporsóját díszítő ólomtáblán olvasható feliratból azt is megtudták, hogy a kapitányt 1814. július 23-án temették el.

A Lincolnshire-ből való Flinders nevéhez számos jelentős hajóút köthető, ezek közül is a legjelentősebb, amikor az Investigator kapitányaként elsőként hajózta teljesen körbe Ausztráliát, bizonyítva annak kontinens voltát. Ugyancsak az ő javaslatára kapta a földrész az Ausztrália nevet.

Flinders kapitány és a St James’s Gardens többi halottjának földi maradványait újra el fogják temetni, ám a pontos helyszínt még nem jelentették be.


Hasonló cikkek