Megtartanák a Kocsonyafesztivált Miskolcon

Februárban nem lehet megrendezni a kocsonyaünnepet, de a szervezők nem adják fel a reményt, és arról kérdezik a miskolciakat: melyik évszakban pótolják a fesztivált?

Az esemény Facebook oldalán tették közzé a kérdést, és kommentben várják az ötleteket, illetve hamarosan szavazást is indítanak a témában. Mostanra biztossá vált, hogy a korlátozások miatt februárban nem tudják megtartani a fesztivált, de egy későbbi időpontban igen.

Variációk békára és kocsonyára (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Miskolcon történt a mulatságos eset a 18-19. század táján, amit aztán egy közmondás így őrzött meg az utókornak: Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka.

Potyka Kati miskolci fogadójában a korcsmárosné egy fuvarosnak szolgálta fel a hűtött ételt, amelybe beledermedt egy béka, az pislogott a tálból. Más források szerint az eset egy avasi borospincében történt, és ott hunyorgott a kocsonyába fagyott kétéltű.

Bárhogy is volt, ez a sztori adja minden évben a programsorozat alapját. A 2000-ben indított Kocsonyafesztivál mára a téli szezon egyik legismertebb és legnagyobb szabadtéri eseményévé vált, amely több szakmai elismerésben is részesült. Rendszerint február hónapban kerül megrendezésre, és olyankor három napon át minden a kocsonyáról, a téli gasztronómiai finomságokról, a jó zenékről és a felhőtlen szórakozásról szól.

Illatozó finomságok (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Pénteken látványos felvonulással szokta kezdetét venni a mulatság a belvárosban, olyankor gólyalábasok, óriásbábok, zászlóforgatók, mazsorettek és katonazenészek hívogatják a vendégeket. Több helyen zajlanak a programok, a koncerthelyszíneket pedig vásár köti össze. A Széchenyi utca két oldalán felállított fabódéknál a hagyományos téli ételek mellett béka-, nyúl-, vaddisznó- és tintahalkocsonyát is lehet kóstolni, a fesztiváli hangulatról pedig népszerű zenekarok, énekesek gondoskodnak.

Óriási tömeg, szuper koncertek, pompás illatok jellemzik minden évben a rendezvényt. A tavalyi Kocsonyafesztivál sikerét mutatja, hogy három színpadon 47 zenekar adott koncertet, a vásárra pedig több mint 130 árus érkezett. Volt utcazene-fesztivál, jégszobor-készítés, békaszórás, az avasi pincesoron forralt borokat kóstolhattunk, és egy ízkocsonya-versenyre is sor került, ahol szakmai zsűri választotta ki a 2020-as év legfinomabb miskolci kocsonyáját.

Gólyalábasok a 2020-as nyitófelvonuláson (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Az ingyenes rendezvény minden évben sokakat vonz. Érthető, hogy a szervezők idén sem szeretnének lemondani a Kocsonyafesztiválról. De vajon tavasszal, nyáron vagy ősszel kuruttyol majd a fesztivál kabalaállatkája, a béka?

Hazai Tükör | Pannon Hírnök 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek