Megtéveszthettek a porszívógyártók – Döntött az EU, nincs több energiacímke

Ne keresse a porszívók energiahatékonysági címkéjét mostantól – eddig is félrevezethettek egyes porszívó gyártók, döntött az EU.

Az Európai Unió Bírósága nemrégiben hatályon kívül helyezte a porszívók energiacímkéinek alkalmazását elrendelő döntést, mivel azok félrevezethették a vásárlókat. Ezentúl tehát már nem lesz kötelező az EU-ban energiacímkét készíteni a gyártóknak porszívóikhoz. A gyártóknak 2014 óta volt kötelező előírás, hogy energiacímkével lássák el készülékeiket, így segítve a vásárlókat, hogy könnyebben eligazodjanak a hatalmas porszívókínálatban.

Az előírást hatályon kívül helyező döntést az Európai Bíróság annak hatására hozta, hogy az egyik porszívógyártó cég megtámadta az energiacímkékre vonatkozó előírást, mivel szerintük azok félrevezetik a vásárlókat és hibás képet mutatnak például a porszívók hatékonyságáról, energiafelhasználásáról.

A porszívógyártó cég véleménye szerint a címkéken feltüntetendő adatok megállapításához előírt mérési gyakorlatok nem voltak kellően életszerűek.

Arra hívták fel az EU figyelmét, hogy például üres porzsákkal, illetve portartállyal mértek, mérhettek egyes gyártók, ami által a címkére kerülő adatok félrevezetőek, hiszen a porszívót otthon ritkán használják teljesen üres porzsákkal, és egy félig teli vagy teli porzsák jelentősen megváltoztathatja például a porszívó hatékonyságát, energiafelhasználását.

Az EU hatályon kívül helyező döntése után várhatóan egyes gyártók azonnal leállnak a címke alkalmazásával, ilyen például a SEBO porszívógyártó, míg lesznek olyan gyártók is, mint például a német Fakir, ahol egyelőre fennmaradnak a címkék, csak a későbbi, új modellekhez nem készülnek majd el ezek a címkék.

Wagner Gábor, a német prémium SEBO és Fakir porszívókat forgalmazó Dunartis Kft. értékesítési vezetője ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az energiacímke kötelezővé tételével egy időben bevezetett, majd 2017 szeptemberében szigorított szabályozások továbbra is életben maradnak.


Hasonló cikkek