Megtisztították Magyarbél és Szenc helységnévtábláit

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom aktivistái helyreállították azokat a magyar helységnévtáblákat, amelyeket korábban ismeretlenek megrongáltak Szencen és Magyarbélen.  A mozgalom elfogadhatatlannak tartja, hogy a több mint egy hónappal ezelőtt történt rongálásra, az illetékesek nem reagáltak. „Sajnos 2018-ban továbbra is ott tartunk, hogy a nemzeti kisebbségekkel szembeni intolerancia sokkal jellemzőbb, mint a jóindulat.” 

Egész más a reakcióidő, ha épp szlovák nyelvű tábla „megrongálásáról” – valójában a nyelvi jogaink érvényesítéséről – van szó. December 1-jén Peter Pellegrini Facebook-oldalán a miniszterelnök újabb bejegyzésben erősítette meg korábbi nyilatkozatát, miszerint a magyar településnevek kihelyezése mögött rosszindulatú szándék áll, melynek célja a provokáció.

Az ország különböző részéről ideköltözőknek is tudatosítaniuk kell, hogy a legutóbbi népszámláláskor a lakosság 41,37 százaléka magyarnak vallotta magát, ezért megilleti őket az anyanyelvük használatának joga. A járási székhelyre érkezők korábban egy matricát láthattak a magyar nyelvű táblán, amely arra figyelmezteti a magyarokat, hogy Szlovákiában szlovákul kell kommunikálni (Na Slovensku po slovensky!). A matrica még most is ott éktelenkedik a táblán.

A nagyjából egy évtizede a nyugati országrészbe költöző munkavállalók több településen is kritizálják a magyar táblákat, illetve a magyar hirdetményeket és az újságokban megjelenő magyar nyelvű cikkeket is, annak ellenére, hogy a kisebbségek nyelvhasználatát törvény szabályozza.

Forrás: felvidek.ma


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek