Megugrott a román építőipari termelés

Romániában az idei első fél évben 6,1 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint az építőipari termelés a tavalyi év azonos időszakához mérten – közölte hétfőn a román országos statisztikai intézet.

A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a növekedés 3,8 százalék volt a vizsgált időszakban.

A nyers adatok szerinti növekedés az új építéseknek köszönhető, amelyek 14 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbiakat, ugyanakkor a felújítások volumene 10,6 százalékkal csökkent, míg a karbantartási és javítási munkálatoké 7,6 százalékkal esett vissza. Az épületek típusa szerint a lakóépületeknél 27,7 százalékos növekedést jegyeztek fel, ugyanakkor a nem lakóépületeknél 0,4 százalékos csökkenést regisztráltak, akárcsak az ipari létesítményeknél, ahol a munkálatok volumene 0,1 százalékkal esett vissza.

Júniusban a nyers adatok szerint az építőipari termelés volumene 10,1 százalékkal haladta meg a tavalyit, a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint 11,1 százalékos volt a növekedés.

Az előző hónaphoz, májushoz képest a kiigazított érték 2 százalékos növekedést mutat. Tavaly 15,9 százalékkal nőtt a romániai építőipar termelése 2019-hez mérten, miután 2019-ben is csaknem 28 százalékkal élénkült az előző évhez képest.

Üzlet | PannonHírnök 

Kövessen minket: Facebook 


Hasonló cikkek