Megújítaná télűző fesztiválját, a Dorottya-napokat Kaposvár  

Megújítaná a Dorottya-napokat Kaposvár, mert csekély az érdeklődés a program iránt.

Hagyományos farsangi rendezvénye, a Kaposvári Dorottya és Futófarsangi Napok megújítását tervezi a város. Mostani formájában már nem jelent komoly vonzerőt a Dorottya-napok, ami új koncepció kialakítását teszi szükségessé. Idén el is maradt a három évtizedes múltra visszatekintő, évente megrendezett kulturális esemény, a hozzá kapcsolódó futóprogramot azonban megtartották.

Minden évben a Dorottya-napok alatt felidézik Csokonai Vitéz Mihály Dorottya, avagy a dámák diadala a Fársángon című vígeposzát, amely alapjául egy 1798-ban Kaposváron megrendezett bál szolgált. A költő is részt vett rajta, és az ott szerzett élményei ösztönözték a mű megírására.

 

Hétvégi programok

 

A háromnapos eseményt rendszerint február elején, a Dorottya-naphoz legközelebb eső hétvégén tartják. Pénteken a diákságé a főszerep, szombaton akadályfutásban és rönkhúzó versenyben próbálhatják ki magukat a bátor vállalkozók, a program harmadik napja pedig a futóké, akik futóversenyen mérhetik össze gyorsaságukat.

 

A kaposvári Csiky Gergely Színház főbejárata (Fotó: MTI/ Varga György)

 

Hagyományosan Csokonai Vitéz Mihály szobrának megkoszorúzásával, a kaposvári ifjak részvételével zajló Deák farsanggal veszi kezdetét a programsorozat. Kiemelt eseménye a Dorottya kisasszony és a Karnevál herceg által vezetett maskarások belvárosi felvonulása. Délután kezdődik a farsangi felvonulás a vármegyében tevékenykedő hagyományőrzők közreműködésével. A Kossuth téren humoros színielőadást tekinthetnek meg a nézők, ahol a polgármester Dorottyának átadja a város kulcsát. A belvárosi programot mindig télűző dedabábégetés és táncház zárja.

 

Kaposvár, a 150 éves város

 

Nagyszabású programsorozattal köszönti idén várossá nyilvánításának 150. évfordulóját Kaposvár. Emlékérem-, könyv- és bélyegkiadással, a város címerével ékesített emlékzászló adományozásával, emléktábla-avatással, valamint kulturális rendezvényekkel ünneplik majd a jeles eseményt.

Kaposvárt 1873-ban nyilvánították “rendezett tanácsú várossá“. A település élére polgármestert választottak, és onnantól kezdve az egykori mezőváros önkormányzati működését közvetlenül Somogy vármegye alispánja felügyelte.

Az évfordulóra tervezett bélyeg és a hozzá tartozó boríték április 4-től kapható a postafiókokban. Júniusban a Rippl-Rónai Fesztiválon tematikus túrákon mutatják be a város történelmi emlékeit, az augusztusban sorra kerülő komolyzenei fesztiválon, a KaposFesten pedig kiállításon mutatják be a kaposvári születésű festőművész, Galimberti Sándor életművét. Szeptemberben a Miénk a város fesztivál első napján a kaposvári zenekaroké lesz a főszerep.

 

A Csiky Gergely Színház nézőtere (Fotó: MTI/ Varga György)

 

A somogyi vármegyeszékhely közgyűlése múlt csütörtöki ülésén 20 millió forintot szavazott meg a hagyományok ápolását és a helyi közösség összetartozását erősítő emlékév programjainak megvalósításához.

 

 

Szöveg: Vona Ildikó

Nyitókép: Kaposvár főtere – MTI Fotó: Varga György

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek