Megújul a Szeged–Röszke vasútvonal

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a MÁV beruházásában megvalósuló SzegedRöszke vasútvonal felújítása. Elkészült a vasúti pálya, így augusztus 1-jén este megindulhattak a tehervonatok.

 

Ütemtervnek megfelelően halad a Szeged–Röszke vasútvonal felújítása

 

Ütemtervnek megfelelően halad a Szeged–Röszke (136-os) vasútvonal felújítása a MÁV beruházásában. Július végéig a teljes vonalon kiépítették a vasúti pályát, befejeződött a nagygépes munkavégzés. Az ütemtervnek megfelelően a vágányok, a váltók és a szükséges építmények is elkészültek. A tehervonat-forgalom elindításához és a határőrizeti, illetve vámvizsgálathoz szükséges konténerbázisokat is elhelyezték. Ennek köszönhetően augusztus 1-jén este – mintegy 30 évnyi szünet után – újra megindult a teherforgalom a vonalon. Az első áthaladó tehervonat a Rail Cargo Hungaria 20 kocsiból álló, 1103 tonnás szerelvénye volt, ami 40 darab, többféle árucikkel – többek között háztartási termékekkel, ruházati alapanyagokkal – rakott konténert szállított.

Augusztus 1-jétől átmenetileg ez a vonal biztosítja a Budapest–Kelebia vasútvonal teljes kizárással járó fejlesztési időszakában a tranzit áruforgalom kerülő útvonalát, az észak-déli tengely vasúti árufuvarozási közlekedését.

 

Dr. Pafféri Zoltán, a MÁV-Volán-csoport elnök-vezérigazgatója Röszkén.

 

Az új állomásépület mellett B+R és P+R parkolók segítik a könnyebb átszállást

 

A felújítás teljes befejezéséig a hatóság csak korlátozott, éjszakai tehervonat-közlekedést engedélyezett, a tehervonatok tervezetten mindennap 18 és 8 óra között járhatnak. Az elmúlt években szünetelt a vasúti közlekedés a szakaszon, így sem az állomásoknál, sem a nyíltvonali szakaszokon lévő vasúti átkelőknél nem kellett vonatforgalommal számolni az áthaladásnál. Naponta átlagosan 10-12 tehervonat közlekedik majd, jövő októberig maximum 40-60 km/órával. A csökkentett sebesség miatt a készülő zajvédelmi berendezések elkészültéig is csak mérsékelt zajterhelésre kell számítani. A beruházás befejezéséig a MÁV kéri a vasútvonal térségében élő lakosság türelmét.

A szakaszon összesen 13 vasúti átkelőhely van, a beruházás teljes befejezéséig, 2023 őszéig, tervezik az összes átjáró fény- vagy fény- és félsorompós biztosításának kiépítését. Továbbá új biztosítóberendezés, távközlés létesül, átépülnek a keresztező és párhuzamos utak. Röszke állomás teljesen átalakul: új magasperon épül, valamint az akadálymentes megközelítés is biztosítva lesz, a peronokon új esőbeállókat is kialakítanak. Az új állomásépület mellett B+R és P+R parkolók segítik a könnyebb átszállást. Szeged-Szentmihály településrészen új, akadálymentes megálló létesül, szintén biciklis és autós parkolókkal. A fejlesztés összekapcsolódik a szerbiai oldalon, Horgostól Szabadkáig zajló felújítással. A tervezetten jövő ősszel újra megnyíló pálya elősegíti az interregionális kapcsolatokat Szeged, Szabadka és vonzáskörzetük között.

A teljes cikket ITT olvashatja.

Amennyiben tetszik a tartalmak, tudósítások, hírcikkek sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek