Megújuló energia – takarékosság és környezetvédelem első kézből, Horváth Dávidtól

A megújuló energiaforrás kifejezés hallatán, napjainkban a legtöbb embernek a Nap jut eszébe, majd rögtön a napelem, napkollektor. Míg tőlünk nyugatabbra ezek már megszokott, szerves részei a mindennapoknak, nálunk most vannak elterjedőben.

De mik is ezek pontosan? Hogyan működnek? Megéri ilyesmire befektetni? Mikor térül meg? Ezekről beszélgettünk Horváth Dáviddal, aki a megújuló energiák teljes körű felmérésével és kivitelezésével is foglalkozik.

 11655348_1163902703636120_1417561663_n

Milyen megújuló energiákkal működő berendezésekkel foglalkoztok?

Napelemekkel, napkollektorokkal, hőszivattyúkkal, LED világítással, hőszigeteléssel. Ezeken belül a fő vonalat a LED világítás és a napelemek képezik, főként erre a kettőre fókuszálunk. A megtérülési idő és a befektetett pénz szempontjából mindenképpen ezek a leggazdaságosabbak. Valamint manapság a LED-es izzókat, égőket, fénycsöveket elérhető áron és széles választékban lehet kapni. Ezekről tudni kell, hogy hosszabb az élettartamuk, továbbá sokkal kevesebbet fogyasztanak, bár még mindig drágábbak, mint a hagyományos izzók, mégis megközelítőleg egy év alatt megtérül a befektetés. Napelemekkel pedig teljesen ki lehet elégíteni egy háztartás energiaigényét, nem kell fizetni az elektromos áramért, ám megtérülési ideje megközelítőleg 10 év. Ezután viszont minimum 20 évig működőképesek, napjainkban a gyártók már 25-30 éves lineáris teljesítmény garanciát adnak.  Másik előnye ennek a rendszernek, hogy olyan helyre is lehet telepíteni, ahol nincs kiépítve közüzemi hálózat, valamint környezetvédelmi szempontból jelentős, hogy nem terheli meg a környezetet széndioxiddal.

Bizonyára sokan nem tudják, hogy mi is a különbség pontosan a napelem és a napkollektor között. Elmondanád ezt nekünk?

A napelem elektromos áramot állít elő, a napfény sugárzási erejét hasznosítja, amit átalakít elektromos energiává. A napkollektor rendszerében pedig fagyálló és folyadék kering, amelyet a Nap felmelegít és ez a folyadék megy aztán a radiátorokba, vagy más használati eszközökbe.

Télen, amikor kevesebbet süt a nap, akkor is működnek ezek az eszközök?

A napelem igen, mert nyáron vannak olyan napok, amikor jelentős többletet termel, például egy nap alatt megcsinál 2-3 napra elegendő elektromos áramot. Rá van kötve a hálózatra és betáplálja ezt a többletet a rendszer. Télen pedig, amikor nem süt annyira a nap, el tudod fogyasztani ezt a többletet, amit nyáron betáplált. A napkollektornál sajnos nincs ilyen lehetőség, ha télen vannak olyan időszakok, amikor kevésbé süt a nap, akkor előfordulhat, hogy kevésbé tud meleg vizet előállítani. Ezért jó, ha össze van kötve olyan berendezéssel, ami rá tud segíteni a napkollektor munkájára. Én úgy gondolom a napkollektoroknál az a legjobb, ha használati meleg vízre van tervezve a rendszer, például kézmosásra, mosogatásra vagy fürdésre. De ezek a rendszerek nem csak erős napfényben, hanem szórt fényben, sőt a téli hidegben is termelnek áramot, meleg vizet.

Említetted, hogy hőszivattyúkkal is foglalkoztok. Mik ezek pontosan?

Hőszivattyúk tulajdonképpen fűtési rendszerekhez felhasználható szerkezetek, egyfajta fűtésrásegítőként funkcionálnak. Amit mi szoktunk eladni, azok általában levegős hőszivattyúk, melyeket külső kazánnak is hívnak, úgymond klímaként funkcionálnak. Sokszor a hűtőkhöz hasonlítják őket, hasonló elven működnek, csak fordítottan és a föld hőjéből nyerik az energiát.

Ha valaki házat épít, és napelemes rendszerrel szeretné megoldani az energiaellátást, az mekkora költséget jelentene?

Átlagosan – ha egy 4-5 fős családról beszélünk – akkor 2–2,5 millió forint körül kell számolni. Természetesen itt is lehetnek eltérések, a napelem minőségétől, teljesítményétől függően. Ha ilyesmiben gondolkodunk, figyelembe kell venni, mennyire ideális a tetőfelület, valamint általában a dél – délnyugati tájolás a legideálisabb.

Mennyire népszerűek a napelemek környékünkön, pl. Vas megyében?

Azt kell mondjam, egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, folyamatos a fejlődés, egyre többen szeretnének napelemet használni. Ennek köszönhetően estek az árak is, illetve bővül a piac.

Honnan származik az ötlet, hogy ezzel foglalkozz?

Itt tanultam Szombathelyen, először a műszaki menedzser alapképzést végeztem el, majd ugyanezen a szakon folytattam Sopronban a mesterképzést. Voltak óráim, melyek a környezetvédelemmel, „zöld” témákkal foglalkoztak, erre épültek, ezáltal egyre inkább elkezdett ez a dolog foglalkoztatni. Láttam, hogy nyugatabbra pl. Németországban, mennyire elterjedt, hasznos és működő dolog ez.

Mióta foglalkozol napelemekkel?

Most már egy éve lesz, hogy komolyabban elkezdtem beleásni magam a témába. Volt egy pályázati lehetőség is fiatal vállalkozók részére, ez is nagyban hozzájárult, hogy beindítsam ezt a vállalkozást.


Hasonló cikkek