Megúszott a vízen, szalagkorlátnak csapódott egy autó az M3-ason

Mostanában az időjárás elég szélsőséges. Egyik nap tiszta erőből nyár van, másnap pedig mintha november közepén találnánk magunkat. Nem véletlen, hogy ilyenkor a szakemberek, hatóságok azt kérik a közlekedőktől, hogy mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjünk!

Hogy miért, arra egy jó példa ez a hétfői felvétel az M3-as autópálya 128-as kilométerszelvényéből.  Jól látszik, hogy a szakadó esőben nagy tempóval a belső sávban közlekedő személyautó valamiért az elválasztósáv felé haladt, majd a korrekció során beszitál, irányíthatatlanná válik és a szalagkorlátnak csapódik. Szerencsére nem történt nagyobb baj, és még a kamionok is éppen meg tudtak állni a visszacsapódó jármű előtt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Magyar Közút Nonprofit Zrt. (@magyarkozut) által megosztott bejegyzés

Ez egy vízen csúszásos, vagy eredeti angol kifejezésként használva aquaplaning eset volt. Ez akkor fordul elő, ha a víz nyomása nagyobb, mint a gumik útra ható nyomása és ilyenkor, mint egy csónak, „felsiklik” az autó a víz tetejére. Magyarul a tapadás megszűnik az úttal, az autó kormányozhatatlanná válik. Ennek több oka lehet: ha túl nagy a sebesség és ha a gumin nem elég mélyek a vízelvezető rések, így a víz megrekedhet a gumi alatt.

A hosszú hétvégén is várható jelentősebb csapadék az @omsz_insta előrejelzései alapján, érdemes lesz tehát most is figyelni arra, hogy az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjünk – írja a Magyar Közút.

HírMix | PannonHírnök

Facebook

 

 


Hasonló cikkek