Megvan a két új miniszter

Bejelentette lemondását szerdán Pozsonyban a szlovák kormány két minisztere, Dusan Caplovic, az oktatási és Tomás Malatinsky, a gazdasági tárca vezetője.

A minisztériumok új vezetőinek Pavol Pavlis gazdasági, illetve Peter Pellegrini oktatási államtitkárokat jelölte Robert Fico, aki szerdán délután már be is terjesztette az államfő elé az új miniszterek kinevezéséről szóló indítványát.

Tomás Malatinsky, aki párton kívüli jelöltként, a munkáltatói szövetség vezetőjeként került Robert Fico baloldali kormányába, a kabinet szerdai ülése után újságírók előtt jelentette be távozását. Elmondta: leköszönése része a kormányfővel kötött megállapodásának, amely azzal is számol, hogy néhány, tárcavezetőként indított feladat levezénylésében még segédkezni fog, s a továbbiakban Robert Fico tanácsadója lesz. “Talán szükség van valamilyen változásra, és ez nekem sincs ellenemre” – jegyezte meg.

Dusan Caplovic oktatási miniszter a tárca sajtóosztálya által kiadott közleményben – Malatinskyhoz hasonlóan – a miniszterelnökkel kötött megegyezéssel indokolta távozását. Szakértői vélemények szerint Caplovic távozása a szlovák oktatásügyben általa elindított szerkezeti átalakítás megszakításával járhat. Ez a reform – melynek bizonyos részeit már törvénybe foglalták – egyebek mellett alapjaiban átalakítja az oktatásügyi intézmények finanszírozását, megszünteti a jelenlegi fejkvóta alapú finanszírozást, miáltal sok alacsony diáklétszámú vidéki iskola – köztük számos magyar oktatási nyelvű intézmény – fennmaradását is veszélybe kerül.

A két tárcavezető lemondását tartalmazó nyilatkozatokat a délután folyamán kézbesítették Andrej Kiska államfő irodájába. Nem sokkal ezt követően Robert Fico bejelentette: az oktatási tárca élére Peter Pellegrini oktatási államtitkárt, leendő gazdasági miniszternek pedig Pavol Pavlis gazdasági államtitkárt jelöli, s ezt az indítványt már az államfő elé is terjesztette. Robert Fico közlése szerint az új tárcavezetők kinevezésére várhatóan már csütörtökön délután sor kerül.

A két miniszter lemondása, illetve utódaik személye nem számít meglepetésnek, a kormányon belüli személycserék lehetőségét már huzamosabb ideje – a márciusi államfőválasztás óta – pedzegette a pozsonyi média.

Öllös László politológus szerint a két miniszter távozása a kormánypárt népszerűségi mutatóinak lassú, de folyamatos csökkenésével függ össze.

“A kormányfő alighanem úgy gondolta, hogy pártjának új lendületre van szüksége, hiszen az idén már két választást – a köztársasági elnöki és az EP-választást – elveszítette, ősszel pedig a helyhatósági választás várja a pártot” – mondta Öllös az MTI-nek. Hozzátette: a változások olyan tárcák vezetőit érintik, amelyek tevékenysége számos társadalmi rétegre nézve negatív következményekkel jártak az utóbbi időben.


Hasonló cikkek