Megvan a tramtrain indulásának ideje

Lapunk sokat foglalkozik a vasút-villamosok helyzetével. Folyamatosan követjük az eseményeket, mára pedig azt is tudjuk, mikor indul az első menetrend szerinti járat

Lázár János ma délelőtt tett bejelentése szerint, november 29-én hajnalban kezdik meg működésüket a tramtrainek hivatalos menetrendi járatként. Az első szerelvény november 29-én 3 óra 31 perckor indul el Hódmezővásárhelyről és 4 óra 38 perckor Szegedről. Ami azt jelenti, hogy ettől a naptól fogva igénybe vehetjük a hibrideket, mint közlekedési eszközöket.

A próbaidőszakban óránként járnak  a szerelvények, később pedig sűrítik az indulást. Egészen 2022. április 15-ig ingyenesen használhatóak. Ezt követően Szeged és Hódmezővásárhely között 465 forintba kerül majd egy jegy. A tervek szerint csütörtöktől szombatig éjszakánként is közlekednek a járatok, hogy megkönnyítsék a lakosság közlekedési helyzetét.

Lázár János hangsúlyozta, a 80 milliárd forintból megvalósult beruházás akkor lesz sikeres, ha versenyképes más közlekedési módokhoz képest, az utasok olcsóbban és gyorsabban juthatnak el az egyik városból a másikba.

Jelenleg a két település központja között autóbusszal, illetve vonattal – egy szegedi átszállással – 50-55 percig tart az utazás. A beüzemelés időszakában a tram-train szerelvények 40 perc alatt teszik meg a hódmezővásárhelyi Kossuth tér és a szegedi Széchenyi tér közötti utat. Január közepétől a menetidő három, négy perccel csökken, és a cél az, hogy március közepétől ne haladja meg a 35 percet – írja a delmagyar.hu.

A lakosságnak tehát már csak két hetet kell várnia, hogy használatba vehesse Magyarország első tramtrain szerelvényeit. Amik várhatóan nagy változásokat hoznak hazánk közlekedési infrastruktúrájába.

Farkas Cs. Tekla

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek