Megvan az MKP államfőjelöltje

Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke lesz a felvidéki magyar párt jelöltje a jövő tavasszal rendezendő szlovákiai államfőválasztáson – jelentette be Bárdos Gyula, az MKP előző államfőjelöltje.

Az államfőjelölt-választáson 173-an voltak jelen, ők mindannyian Menyhárt József jelölését támogatták.

“Az MKP olyan jelöltet állított, aki magyar jelölt, és nem csak szlovák állampolgár” – jelentette ki Menyhárt József a kongresszus végén tartott sajtótájékoztatón. Ezzel a politikus arra utalt, hogy néhány napja a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párt elnökének és államfőjelöltjének, Bugár Bélának a kampányindító sajtótájékoztatóján annak stábja hangsúlyozott, hogyBugár nem magyar elnökjelöltként indul, hanem mint szlovák állampolgár.


Menyhárt József rámutatott arra, hogy jelölése és az, hogy az MKP államfőjelöltet indít, azt is jelzi, hogy úgy érzik, hogy a felvidéki magyarok nagyobb hányada ugyan nem akarja a jelenlegi kormányt, de nem kér az Andrej Kiska által képviselt politikából sem.

Szlovákiában 2019 márciusában választanak köztársasági elnököt, az ország történetében ez már az ötödik közvetlen államfőválasztás lesz. A jövő évi szlovák államfőválasztáson a Most-Híd is indít jelöltet, Bugár Bélát, a vegyes párt elnökét, amit még nyáron jelentettek be. A legerősebb szlovák kormánypárt, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) eddig nem jelentette be, hogy kit indít az államfőválasztáson, a jelenlegi államfő, Andrej Kiska viszont már jelezte: nem jelölteti újra magát.

MTI

Fotó: www.facebook.com/menyhartjozsef.sk


Hasonló cikkek