Megvan, kit szeretne igazságügyi államtitkárnak az RMDSZ

Ő is egyik azoknak, akiket a koalíciós megállapodás értelmében az RMDSZ jelölhet kormánytagnak.

Derzsi Ákost jelöli a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az Energiaügyi Minisztérium államtitkárának – döntötte el pénteken a Szövetségi Állandó Tanács.

Az RMDSZ által közölt rövid életrajz szerint a bányamérnöki végzettségű biztonságtechnikai szakember a Hargita megyei Csíkrákoson született, Petrozsényben szerzett bányamérnöki diplomát, majd a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) szerzett mesteri fokozatot közigazgatási tudományokból.

A Bihar megyei Vársonkolyoson dolgozott bányamérnökként, majd a Bihar Megyei Munkaügyi felügyelőségnél töltött be felügyelői, majd főfelügyelői és főfelügyelő-helyettesi tisztséget. A Tariceanu-kormányban 2007 és 2008 között munkaügyi államtitkárként dolgozott. 2008 és 2012 között képviselőként, majd 2016 és 2020 között szenátorként képviselte Bihar megyét a román parlamentben.

Derzsi Ákos az RMDSZ-en belül működő Romániai Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom alelnöke. A koalíciós megállapodás szerint az RMDSZ-nek egy miniszterelnök-helyettesi, három miniszteri, tizenkét államtitkári és egy helyettes államtitkári tisztség jut a Citu-kormányban. A szövetség januárban meg is nevezte az államtitkárjelöltjei többségét, akik egy része már el is foglalta a tisztségét.

 

Külhon | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek