Megvédte Klaus Iohannist az antiszemitizmus vádjától a Romániai Zsidó Közösségek Föderációja

Megvédte Klaus Iohannis román államfőt az antiszemitizmus vádjával szemben a Romániai Zsidó Közösségek Föderációja (FCER). 

A föderáció csütörtöki közleményében a leghatározottabban elutasította a román államfő ellen megfogalmazott vádat. A közleményben – Iohannis érdemeit hangsúlyozva – kiemelik: “az antiszemitizmus vádját, a holokauszt áldozatainak az emlékét, az emberiség eme tragédiáját nem szabad politikai célokra felhasználni”.

A Romániai Zsidó Közösségek Föderációja ugyanakkor a kisebbségek kollektív megbélyegzésével szemben is állást foglalt. Leszögezte: kiváló munkakapcsolatot ápol a Romániai Németek Demokrata Fórumával, melyet kitartó partnernek ismert meg a demokráciáért és az antiszemitizmus ellen folytatott harcban.

A föderáció azokra a vádakra válaszolt, amelyeket a zsidó származású Ilan Laufer fogalmazott meg a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) székházában adott keddi sajtónyilatkozatában, miután Klaus Iohannis államfő elutasította a kinevezését a miniszterelnök-helyettesi ranggal társuló regionális fejlesztési miniszteri posztra.

Laufer az államfő “újabb antiszemita megnyilvánulásának” minősítette a kormányfőhelyettesi kinevezésének az elutasítását. Fontos adaléknak tartotta,

hogy Iohannis német nemzetiségű, és “gyanús kapcsolatot ápol a Romániai Németek Demokrata Fórumával, egy náci szervezet örökösével, amelyet törvényen kívül helyezett a második világháború után megkötött párizsi békeszerződés”.

Ilan Laufer kijelentéseitől Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke és Viorica Dancila miniszterelnök is elhatárolódott. Az elutasított miniszterjelölt csütörtök este az egyik közösségi portálon tett bejegyzésben közölte: hirtelen felindultságában tette keddi nyilatkozatát.


Hasonló cikkek