Megvitatták Moszkvában a Kinai álmot

Fotó: SXC.hu

Moszkvában az Ázsiai és Afrikai Országok Intézetében kerekasztal ülést tartottak az ismert kínai közgazdász és politológus, Hu Angang részvételével.

Hu Angang az egyik legjelentősebb kínai értelmiségi, aki a fellépésének a következőt kérdést választotta témául: ”Miért emelkedik fel Kína, miközben Amerika hanyatlik?”. Ő a hosszú távú fejlesztési trendek elemzését javasolta. Az Egyesült Államok a világ piacvezető szereplői közé egy 40 éves időszak alatt ugrott fel, 1870 és 1913 között. Az amerikai hatalom a csúcspontját a háború utáni időszakban érte el, majd a helyzete folyamatosan gyengült. Nemrég még a világ GDP-nek az egyharmadát állította elő, most pedig csupán a világ valuta termékének mintegy egy ötödét adja.

A ’70-es évek végétől a gyors növekedés útján, ami hasonlít valamiben az amerikai növekedésre, megjelent Kína. Hu Angang professzor számításai azt mutatják, hogy Kína nem csak hogy biztosan a világ gazdasági vezetőjévé válik, de sokkal hamarabb fog bekövetkezni, mint ahogyan azt a legtöbb szakértő jósolja. Amíg a Világbank legfrissebb előrejelzése szerint Kína 2017-ben Amerikával fog vetekedni a GDP tekintetében, addig Hu Angang szerint ez már az idei év végén bekövetkezik.

Miért előzi le Kína Amerikát? A kínai professzor szerint az egyik fő ok Washington önteltsége, amiért nem akar másoktól tanulni, képtelen alkalmazkodni a változó körülményekhez. Fontos tényező továbbá a ”birodalmi túlterjeszkedés”, a túlzott ambíciók a világ uralására, a hatalmas katonai kiadások és az államadósság komoly súlya. Kína Hu Angang szerint feltétlen eléri a célját. Mi több, Kína ugrása nem az olcsó munkaerőnek, a hatalom merev centralizációjának és a környezetvédelem költségmegtakarításának köszönhető. A kínai álom megvalósításához vezető út Hu Angang szerint a társadalmi-gazdasági és politikai intézmények folytonos megújulásán alapszik.

Az orosz szakértők egyetértettek Hu Angang tézisével arról, hogy előbb vagy utóbb, de Kína GDP tekintetében felülmúlja Amerikát. Egyesek ugyanakkor elbizonytalanodtak abban, hogy ez automatikus a világ vezetői státuszával ruházza-e fel Kínát. Hiszen nem titok, hogy Kínában még nem használták fel teljesen az extenzív növekedési modellt, továbbá a legtöbb technológia, amit az iparban használnak, továbbra is a fejlett nyugati országoktól származik. Kína világszintű gyár lett, ez tény. Ennek ellenére a high-tech terén láthatóan nem mostanában válik ”divatdiktátorrá”. A katonai tevékenység területén, továbbá a világba vetett erejét tekintve Kína szintén elmarad Amerikától. ”Kína évszázadáról” most még nem lehet beszélni, azonban Hu Angang moszkvai felszólalását illetően látható, hogy a kínai tudományos és politikai elit nem kételkedik: Kína letaszítja az Egyesült Államokat a világ trónjáról.

Forrás: hungarian.ruvr.ru


Hasonló cikkek