Megvizsgálnák a fegyvertartási engedélyeket Csehországban

fegyver

Meg kellene vizsgálni, hogy nincs-e túlságosan sok lőfegyver a cseh lakosság birtokában, és hogy az érvényes fegyvertartási előírások megfelelnek-e a követelményeknek – vélekedett Milan Chovanec cseh belügyminiszter.

A Twitter közösségi portálon szerdán megjelent bejegyzésében a miniszter arra a keddi esetre reagált, amikor egy – nagy valószínűséggel mentálisan beteg – férfi nyolc embert lőtt agyon a dél-morvaországi Uhersky Brodban.

“Csehországban több mint 700 ezer embernek van fegyvertartási engedélye. Mérlegelni fogjuk annak megvizsgálását, hogy indokolt-e ilyen mennyiségű lőfegyver a lakosság birtokában” – írta Chovanec.

A gyilkosság elkövetője Chovanec szerint “mentálisan sérült egyén” volt, aki legális fegyvertartási engedéllyel rendelkezett. A nem hivatalos információk szerint két pisztolya volt. A hatóságok egyelőre vizsgálják, hogy a gyilkosságot azokkal a fegyverekkel követte-e el.

A belügyminisztérium honlapján szerdán megjelent kimutatás szerint 2013-ban több mint 736 ezer cseh állampolgárnak volt fegyvertartási engedélye. 2004-ben, amikor először összesítették országos szinten a fegyvertartási engedélyek számát, 606 ezer főnek volt engedéllyel valamilyen fegyvere. A fegyvertartási engedély öt évig érvényes, azután újra kell kérelmezni. Kiadásának legfőbb feltételei a cseh állampolgárság, megfelelő életkor, egészségi állapot, büntetlenség és megbízhatóság. A gyakorlati vizsgák mellett a kérvényezőnek pszichikai teszten is keresztül kell mennie.

Jirí Hynek, a védelmi és biztonsági ipari szövetség elnöke szerint a csehországi fegyvertartási szabályok szigorúak, megfelelnek az európai szabályoknak.


Hasonló cikkek