Méhbetegség van jelen Hódmezővásárhelyen

A településen a méhek fiasításának egy súlyos betegsége ütötte fel a fejét. Ezért részleges zárlatot rendeltek el a városban, annak érdekében, hogy védjék a többi méhcsaládot

A méhek, méhcsaládok és méhészetek támogatása, valamint védelme fontos szerepet kap Magyarországon. Ugyanis a méhek tevékenysége kiemelkedő a természet egyensúlyának szempontjából. Éppen ezért hoztak létre méhek védelmét célzó programokat. Példának okáért ilyen a méhlegelők kialakítása is. Mellyel Csongrád – Csanád megye  szép számban rendelkezik. Hiszen települések sora csatlakozott a kezdeményezéshez. Többek között Szentes és Makó is.

Bár a fiasítást érintő betegség nem kapcsolódik közvetlenül a méhlegelőkhöz, mégis megnehezíti a mézkészítő rovarok védelmét. Ugyanis hazánkban jelenleg úgy fékezhető meg a járvány, ha elégetik az érintett méhcsaládot. A helyzetet az is nehezíti, hogy a jelenleg Hódmezővásárhelyen észlelhető probléma bármikor, bármely más településen is megjelenhet.

Ám szerencsére úgy tűnik, sikeresen állították meg a gondot. A delmagyar.hu Németh Attila hódmezővásárhelyi méhészt kérdezte az üggyel kapcsolatban. A szakember a következőt nyilatkozta:

A házi méhek fészkének viaszsejtjeiben fejlődik a méhek fiasítása, amely a peték, lárvák, bábok közös neve. A mézelő méhek nyúlós költésrothadása egy olyan súlyos megbetegedés, amely éppen a fiasítást támadja meg. A betegség jól felismerhető jellegzetes szagáról, illetve a sejtek barnás, majd fekete színéről, nyúlós állagáról.

A méhész azt is hozzátette, hogy a fertőzés rablással terjed. Hisz más méhcsaládok gyakran kifosztják a legyengült méhek kaptárát. Így viszont ők betegszenek meg. Ezért szükséges megsemmisíteni a beteg méhcsaládokat.

Emberre nem veszélyes a betegség

Németh Attila kihangsúlyozta, hogy habár a méhészeknek súlyos károkat okoz a fennálló helyzet, őket igyekeznek államilag kártalanítani. Ami pedig nyújthat egy kis vigaszt, hogy emberre nem veszélyes a fertőzés. Ennek ellenére a karantén alá vont méhészetből nem értékesíthető termék. Ez a Hódmezővásárhely esetében öt kilométeres szakaszt érint. Azon kívülről érkező viszont eladható hatósági állatorvosi igazolással.

A zárlat alatt lévő méhcsaládokat legközelebb tavasszal vizsgálják újra.

Farkas Cs. Tekla


Hasonló cikkek