Méhek helyett már drónokkal végzik a gyümölcsfák beporzását

A mesterséges beporzást végző drónok tömeges alkalmazása segít a Kína északnyugati részén található Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület gyümölcstermelői számára, hogy április végén és május elején kihasználják a prémium gyümölcsnövények teljes virágzási időszakát.

A Korla (Bayingol) település környéki körtefák teljes virágzási időtartama kevesebb, mint két hét. Egy kínai gazda, Zhang Wei drónnal végzi a beporzást, amely hatékonyabb és olcsóbb, mint az öt munkás foglalkoztatása, akik hagyományos módszerekkel dolgoztak korábban a porzási időszakban.

Korla környéke bő 36 ezer hektár körtefával rendelkezik. A gyümölcstermesztők a méhek helyett inkább a mesterséges beporzást részesítik előnyben, mert ez segít megelőzni a növénybetegségek terjedését. Mindössze nyolc percet vesz igénybe, hogy Zhang befejezze a 0,67 hektáros körte kertjének mesterséges beporzását, amelyért csak 300 jüant (nagyjából 45 amerikai dollár) költ a korábbi 2000 jüan helyett, amit öt embernek fizetett a négy napos munkáért.

A drón működtetése szinte már unalmas is Zhang számára, mivel csak sétálnia kell a körtefák között a GPS terminállal és a drón vezérlőjével. A drón repülési útvonalának beállítása egyébként automatikusan megtörténik, miután Zhang 5 centiméternél kisebb hibahatárral rögzítette kertjének határait.

Zhang egy Xaircraft drónt használ, melyet a kuangtungi tartományban egy kuangcsoui vállalat tervezett és gyárt. A cég mezőgazdasági gépek gyártására szakosodott és 1950 drónja van Hszincsiang területén, amellyel jelentős piacrészesedést szerzett a régióban.

Zhang Qiang, a cég illetékes vezetője szerint a mezőgazdasági drónok akár 80-szor hatékonyabbak is lehetnek, mint a kézi munka.

A csapata mintegy 533 hektár körtefát porzott be mesterségesen Korlában.

Tavaly 1797 mezőgazdasági drónt használtak permetezésre mintegy 447 ezer hektár gyapotültetvényen Hszincsiang területén, ami a gépi betakarítású ültetvények 30 százalékát fedte le a régióban.

Forrás: Xinhuanet.com


Hasonló cikkek