Mehet a francia baromfi Kínába

Nizza után Párizsban látta vendégül a kínai államfőt a francia köztársasági elnök.

Hszi Csin-Ping európai körútján gazdasági együttműködésről tárgyal, az Új Selyemút programhoz keres partnereket. A francia fővárosban 15 új együttműködési szerződés született.

Peking egyebek között vett 300 repülőgépet az Airbustól, a világ egyik legnagyobb hajózási társasága, a francia CMA-CGM pedig tíz új tankert rendelt a kínai állami hajóépítő vállalattól. Egy másik francia nagyvállalat, az EDF – egy egymilliárd eurós szerződés értelmében – tengerparti szélerőművet épít majd Kínában. Több megállapodás is született olyan kínai-francia gazdasági együttműködésről, amely egy harmadik országban vagy akár régióban valósul meg.

A két elnök megállapodott abban is, hogy Peking feloldja a francia baromfiimport tilalmát.

Emmanuel Macron szerint mindez rendkívül bíztató a pillanatnyi helyzetben. De arról, hogy Olaszországhoz hasonlóan Franciaország is csatlakozna az új kínai gazdaság- és kereskedelemfejlesztési programhoz, nem volt szó. Arról viszont igen, hogy a francia köztársasági elnök új irányvonalat akar kijelölni a nemzetközi politikában, és reméli, hogy ebben partnere lesz a kínai államfő is.

Forrás: Euronews.


Hasonló cikkek