Méhkert létesült Szentesen

A Szentesi Önkormányzat csatlakozott az országos Méhlegelő telepítési Programhoz. November 16-án az önkormányzat szociális kertjének egyik sarkában, 400 m2-en hoztak létre közösségi méhlegelőt.

“A méhlegelőnek vetett sávok legideálisabb összetevői olyan évelő növények, amelyek hosszan virágoznak. A keverékek összetétele változó.  Szentesen (az országban harmadikként), a helyi klímának, a csernozjom földnek leginkább megfelelő összetételű magállományt (39 faj, 1,2 kg.) vetették el. Az eseményen részt vett Szabó Zoltán Ferenc polgármester, aki hangsúlyozta a kert a méhek és a természet védelmének érdekében jött létre”

adta hírül a Szentesi Gyors facebook oldalán.

A méhek megóvása közös érdekünk, hiszen egyes méhfajok már a Vörs Listán szerepelnek. Erre a listára azok a fajok kerülnek fel, amiket kihalás fenyeget. A méhek fenyegetettségét több tényező is befolyásolja, köztük a klímaváltozás, néhány igen káros növényvédő szer, élőhelyeik csökkenése és a mezőgazdaság elgépiesedése.

Elképzelhető, hogy nem gondolunk bele, de igazán hasznos állatok, saját rendszerük, államuk és jól fejlett kommunikációjuk van, mely táncukként ismeretes. Létszám fogyatkozásukkal nem csak a méhészek megélhetése csökken, de, olyan gyógyhatású termékekből lesz hiány, melyek elősegítik egészségünk megőrzését s mivel a méhek a legfőbb beporzók a gyümölcstermesztés és a vitaminforrások is veszélybe kerülnek, mind emellett felborul a természet rendje is.

Bár Magyarországon védelmüket rendelet szabályozza, a szorgos, zümmögő doktoraink még mindig nem kapnak elegendő figyelmet. A méhlegelők telepítésével a figyelemfelhívást is elősegítik, mindamellett pedig cselekvésre ösztönzik a közösséget.

A Szentesen létrehozott méhkerttől a helyiek a település sokszínűségnek növelését, nem utolsó sorban pedig a méhek életéhez szükséges környezeti feltételek javulását várják.

Mert, ahogy Szabó Zoltán Ferenc az eseményen elmondta: a romló környezeti feltételek csak összefogással javíthatók, ebbe a sorba pedig egy-egy város vezetése is beletartozik.

Farkas Cs. Tekla

Nyitókép: illusztráció


Hasonló cikkek