Méhlegelőt alakítanak ki Szentkirályon

Önkéntesek alakítanak ki méhlegelőket Szentkirály földútjai mentén. A közösségi kezdeményezést olyan lelkes szentkirályiak indították el a napokban, akik szívükön viselik a természet és a fajok sokszínűségét

Az önkéntesek a napokban vetették el az első méhlegelő magjait a Vágóköri dűlő melletti, megfelelően előkészített fenyő- és akácerdővel szomszédos parcellán, mintegy 300 négyzetméteren. A munkában részt vett Szabó Gellért Gáspár polgármester, a képviselő-testület tagjai és az egyik tanyagondnok is. Durgóné Benkő Babett önkormányzati képviselő az ötletgazdák egyike, aki elmondta, hogy kétségbeejtő mértékű és gyorsaságú a méhek pusztulása napjainkban. Ez több tényező együttes hatásának köszönhető.

A természetes méhlegelőt vadon tenyésző mézelő virágos növények, az erdei fák és a cserjék, a rét, a legelő növényei, valamint a parlagi és szántóföldi gyomok alkotják. A természetes méhlegelő esetében az egész vegetációs időszakban megtalálhatók a korai, nyári és kései virágzású növényfajok, így biztosítva a folyamatos hordást a méhek számára. Első lépésként egynyári, kétnyári és évelő kerti virágmagok gyűjtését szervezték meg a települési kiskertekből, de még Nagykőrösről is érkezett virágmag-felajánlás. Olyan fajok magkeverékét állították össze, melyek szélsőséges körülmények között is megélnek és szárazságtűrők, valamint arra is ügyeltek, hogy a méhek egész éven át találjanak maguknak táplálékot.

A méhpusztulás mögött több dolog áll.  A nagyüzemi mezőgazdaság hatására folyamatosan tűnnek el az egyes területekről a virágzó növények, ami felborítja az élőhelyek változatosságát. A mezőgazdaságban elterjedt neoniko­tinoid tartalmú növényvédő szerek is a méhek pusztulását okozzák, ezzel párhuzamosan pedig elszaporodtak a rájuk veszélyes új betegségek és paraziták – számolt be a fejleményekről a BAON.

Juhász Márta
Kövessen minket: Facebook

Hasonló cikkek