Mekkora fizetés kell a legolcsóbb lakáshitelekhez?

Továbbra is alacsony szinten maradhatnak a lakáshitelkamatok a mostani kilátások szerint, de hosszú távon változhat a helyzet – írta legfrissebb elemzésében a Money.com.

A lakáshitelpiac évek óta tartó növekedése egyebek között a nettó reálbérek emelkedésének és az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhető. A fizetések várhatóan az idén is emelkedőn maradnak, és a jelenlegi kilátások szerint a kamatoknál sem várható növekedés. A Magyar Nemzeti Bank továbbra is laza monetáris politikát folytathat, azaz fennmaradhat az alacsony kamatkörnyezetet, mert a nemzetközi porondon sincs napirenden a szigorítás. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed és az Európai Központi Bank is laza monetáris politikát folytathat.

Rögzített kamatozású hitelt érdemes választani 

Mindez azért lényeges, mert a tartósan alacsony kamatkörnyezet miatt nem várható rövid távon a lakáshitelkamatok emelkedése. Fontos azonban, hogy egy-egy lakáshitel többéves, több évtizedes elköteleződést és terhet jelent, ezért érdemes a legbiztonságosabb, a futamidő végéig rögzített kamatozású konstrukciókat választani. Ezeknek a törlesztőrészlete ugyanis fix marad, akkor sem növekszik, ha a kamatok esetleg emelkedőre kerülnek az évek folyamán” – hívta fel a figyelmet Trencsán Erika, a Money.hu vezető pénzügyi szakértője.

A Money.hu legfrissebb összeállításában azt vizsgálta, hogy a tízmillió forintos – végig fix törlesztésű – lakáshitelek közül melyek a legolcsóbbak, és ezekhez mekkora nettó jövedelmet kell felmutatniuk az érintetteknek.

Tanácsos elkerülni a túlzott eladósodást

Az ötéves futamidejű lakáshitelek közül a legolcsóbbak havi törlesztése 180 ezer forint alatt marad, így összesen 10,8–11 millió forintot kell visszafizetni a banknak öt év alatt.

Az ötéves futamidejű lakáshiteleknél tehát 800 ezer–egymillió forint lesz a többlet, ám ehhez minimum 360 ezer forintos nettó jövedelemmel kell rendelkeznie a hitelfelvevőnek a szabályok szerint” – mondta a Money.hu szakértője.

A túlzott eladósodás megakadályozása érdekében ugyanis egy-egy hiteligénylő maximum a nettó jövedelmének a felét költheti törlesztésre. Mi azonban azt javasoljuk, hogy minden érintett hagyjon magának mozgásteret, és csak a nettó jövedelmének 30 százalékáig adósodjon el, és ezt is csak akkor, ha biztos abban, hogy a futamidő végéig tudja fizetni a törlesztőrészleteket” – hangsúlyozta Trencsán Erika.

A Money.hu összeállításából kiderül az is, hogy a végig fix törlesztésű, 10 milliós lakáshitelek piacán 10 éves futamidő esetén a legkedvezőbbek havi törlesztése 99 ezer forintra jön ki. Ebben az esetben a minimális nettó jövedelem tehát 200 ezer forint, de a Money.hu szerint indokolt ennél magasabb fizetéssel belevágni. A legolcsóbb 10 milliós és 10 éves lakáshiteleknél összesen 11,9–12 millió forintot kell visszafizetni az adott banknak. Ha pedig 20 év a futamidő, akkor a legolcsóbb lakáshiteleknél minden hónapban 64–65 ezer forint lesz a törlesztés, összesen pedig 15–16 milliót kell befizetni – olvasható az elemzésben.

Nyitókép: illusztráció

 


Hasonló cikkek