150 ezer menekült érkezett eddig Csehországba

Csehországba szerdáig mintegy 150 ezer ukrán menekült érkezett, közülük több mint 90 ezren már az országban tartózkodásra, egészségügyi ellátásra és munkavállalásra jogosító speciális vízumot is megkapták − közölte Vít Rakušan belügyminiszter szerdán Prágában.

A miniszter szerint Prágában és mind a 13 csehországi régióban teljes gőzzel működnek a segélyközpontok, amelyek segítenek a menekülteknek adminisztrációs ügyeik intézésében, biztosítják ellátásukat, elszállásolásukat és a szükséges orvosi ellenőrzést, illetve kezelést. Prágában a segélyközpontot a Kongresszusi Palotában rendezték be, ahol Zdeněk Hříb főpolgármester szerint eddig 19 ezer menekülttel foglalkoztak. Miután a főváros elszállásolási lehetőségeinek határára jutott, a menekültek egy részét a még szabad kapacitású regionális központokba szállítják. Prágán kívül az ukránok legnagyobb számban Dél-Morvaországba és Dél-Csehországba szeretnének menni.

Csehország mintegy 250 ezer ukrán menekültnek képes biztosítani a befogadást és az alapellátást − mondta Rakušan.

A cseh kormány több mint 600 millió korona értékben adományozott fegyvereket és lőszert az ukrán kormánynak.

Az ukrán menekültek megsegítésére a kormány eddig mintegy 3,6 milliárd koronát különített el, míg a civil szféra több mint 1,5 milliárd koronát gyűjtött össze, s az összeg napról napra növekszik.

Forrás: ma7.sk

Fotó: TASR/ma7

Ha tetszettek a tudósítások a hírcikkek, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek