Egyre több menekült tér vissza Szlovákiából Ukrajnába

A folyamatban lévő orosz invázió ellenére egyre több menekült tér vissza Ukrajnába. A háború kitörése óta megközelítőleg 330 ezer menekült érkezett Szlovákiába, de már több mint 75 ezren vissza is tértek – írja a TV Noviny.

Az Ukrajnába visszatérő menekültek száma március végén kezdett el nőni. Szlovákiában az önkéntesek igyekeznek segíteni nekik, eligazítani őket, hogy melyik járattal jutnak vissza. Eduard Buraš, a miniszterelnök ukrajnai ügyekkel kapcsolatos tanácsadója szerint szerdán reggel több autó haladt át a határon Ukrajna felé, mint ellenkező irányba.

Többségében gyerekes anyukákról és idősebb személyekről van szó, akik nem tudják megszokni az életet Szlovákiában, nem találnak munkát, hiányzik a családjuk vagy egészségügyi gondokkal küzdenek. Emellett azért is döntenek a hazaút mellett, hogy megtudják, milyen állapotban vannak ingatlanjaik, tulajdonaik, amit otthagytak.

Buraš szerint a menekültek tömeges visszavándorlásának az a fő oka, hogy Szlovákia egyszerűen túl drága nekik. Pénztartalékaikat fokozatosan felélik, ezért kifizetődőbb számukra ezt az időt inkább a Kárpátalján tölteni.

Továbbra is több ezer ukrán tartózkodik Kárpátalján, és a helyzet javulásában bíznak, hogy ne kelljen átlépniük a határt és szétválasztaniuk a családjukat.

Forrás: TASR/tvnoviny.sk/parameter.sk

Fotó: TASR

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek