Nagyszámú menedékkérő érkezhet Szlovákiába

Az ukrajnai helyzet következtében egyelőre nem nőtt az érdeklődés a Szlovák Köztársaságba való belépés iránt – közölte Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter a közösségi hálón hétfőn. Ám hozzátette, hogy  Szlovákia felkészült arra, hogy a külső határán keresztül nagyobb számú, harmadik országbeli menedékkérő állampolgár érkezhet.

A miniszter elmondása szerint ebben az esetben valószínűleg a meglévő menekültügyi létesítményeket, illetve az egyes minisztériumok szabad szálláskapacitásait vennék igénybe. Ukrajna és az Európai Unió közös határán összesen 31 határátkelő található, ezek közül négy Szlovákia területén fekszik.

Szlovákia rendelkezik a haderő és a technikai eszközök bevetésére vonatkozó készenléti tervvel, szükség esetén pedig meg tudja erősíteni a határvédelmét is, amihez a Frontex (Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség), valamint az állandó európai határőrség tagjainak segítségét is igénybe veheti – részletezte a miniszter.

Mikulec biztosította a polgárokat, hogy Szlovákia az Európai Unió teljes jogú tagjaként kiveszi a részét az Ukrajna és Oroszország közötti feszültségek békés rendezésére irányuló közös erőfeszítésből. „A béke és a demokrácia iránti vágy, valamint a szomszédos országokkal vagy nemzetközi intézményekkel való gazdasági és biztonsági kapcsolatok kialakítása minden ország szuverén ügye. Egy fegyveres konfliktus Ukrajnában nem csupán a nemzetközi megállapodások és az ország szuverenitásának megsértését jelentené, hanem több százezer emberélet elpusztítását is” – figyelmeztetett a tárcavezető.

Mikulec rámutatott: Szlovákiának az ország megalakulása óta kiváló a kapcsolata Ukrajnával. Elmondása szerint csaknem 60 000 ukrán állampolgár dolgozik vagy tanul itt. „Kijelenthetem, hogy a konfliktus eszkalálódása esetén Szlovákia kész lesz segíteni a szomszédjának” – mondta a belügyminiszter, hangsúlyozva, hogy a kormány többféle eshetőséggel is számol.

Forrás: bumm.sk

Fotó: tasr

Ha tetszettek a tudósítások a hírcikkek, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek