90 menekültnek ad szállást a szlovák állam segítsége nélkül

Tomáš Porhajaš és családja saját szállodájában, Kassabélán (Košická Belá) már 90 ukrán menekültnek, nőknek és gyermekeknek adott szállást, mindezt a saját költségén.

A szálloda 2016 óta az enyém, de az elmúlt 3 évben albérletbe adtam. Alapvetően, amint elkezdődött az orosz invázió Ukrajnában, a feleségemmel megegyeztünk, hogy megnyitjuk, mivel a szálloda a Covid miatt zárva volt. Két nap alatt rendbe hoztuk a helyet. Tájékoztattuk az embereket a Facebookon, ahol több ezer rajongónk van. Segítséget kértünk tőlük, és a válaszuk elképesztő volt. Elkezdtek játékokat, ruhákat, némi gyógyszert, és ami a legfontosabb, élelmet hozni” – mesélte a tulajdonos a pluska.sk-nak.

A tulajdonos Hotel Garden nevű szállodájában jelenleg 90 nő és gyermek van elszállásolva, mindez havi 15 ezer euróba kerül, amelyet a saját költségükből és adományokból finanszíroznak. Hozzátette, hogy először az érkező menekültek csak pár napot maradtak, majd a környező országokba mentek. Egy nagyobb, Harkivból érkező csoport azonban maradt. Tomáš hozzátette, hogy sokak élete teljesen tönkrement, házaikat teljesen lerombolták a háborúban. „Az ajtónk addig nyitva áll, amíg szükségük van rá. Biztos, hogy senki sem fogja egyik napról a másikra az utcára dobni őket” – mondta a tulajdonos hozzátéve, hogy sikerült átlátható számlát nyitniuk a gyűjtésre, mivel azt a belügyminisztérium már jóváhagyta.

Forrás: ujszo.com

Kiemelt kép: parameter.sk

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek