Menekültválságról szóló film győzött Berlinben

A 66. Berlini Filmfesztivál Meryl Streep által elnökölt nemzetközi zsűrije az európai menekültválságról szóló Fire at Sea című dokumentumfilmnek adta a mustra fődíját, az Arany Medvét. Az olasz-francia alkotás a Szicília és Líbia között félúton található Lampedusa szigetén játszódik, ahová évente több százezer menekült érkezik zsúfolt hajókon. Gianfranco Rosi azonban nem rájuk, hanem a sziget lakóira, elsősorban a tizenkét éves Samuele-re koncentrált filmjében.

Művét Lampedusa lakosainak ajánlotta, akik elmondása szerint nyitott szívvel fogadják a menekülteket. „Halászok vagyunk, és egy halász mindig elfogadja azt, ami a tenger felől jön” – mesélte neki a sziget egyik lakója.

Gianfranco Rosi a 66. berlini filmfesztivál záróünnepségén

Forrás: MTI/EPA/DPA POOL/Bernd Von Jutrczenkamiddleon28211978

Danis Tanovic bosnyák rendező 2002-ben aratta a legnagyobb sikerét, amikor Senkiföldje című háborús filmjével Oscart nyert a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. Nem most jár először a német fővárosban, az Epizód egy vasgyűjtő életéből című filmje két Ezüst Medvét nyert két éve. Idén a végig egy hotelben játszódó Death in Sarajevo című politikai drámáját válogatták be a versenyprogramba, majd tüntették ki a zsűri nagydíjával.

A legjobb rendezőnek járó díjat Mia Hansen-Love kapta a L’Avenir című drámájáért. Isabelle Huppert egy középkorú filozófiaprofesszort alakít a filmben, akinek egyszerre több traumát is fel kell dolgoznia:  az anyja meghalt, férje hűtlen, a munkahelyéről kirúgták. A francia Hansen-Love-nak több filmjét is játszották a magyar mozik, a Viszlát, első szerelem című drámáját beválogattuk 2012 legjobb filmjei közé, tavaly az elektronikus zene hőskorszakáról szóló Eden-t nézhettük meg tőle.

Mia Hansen-Love a 66. berlini filmfesztivál záróünnepségén

Forrás: MTI/AP/Axel Schmidtmiddleon32342392

A legjobb színésznő díját a dán Trine Dyrholmnak nyújtották át, aki Thomas Vinterberg The Commune című filmjében szerepelt. Magyarországon a Mads Mikkelsen főpszereplésével készült Egy veszedelmes viszony-ból ismerhetik őt a legtöbben. A tunéziai Madzsd Masztura vehette át a legjobb színésznek járó Ezüst Medvét az Inhebek Hedi című filmben nyújtott alakításáért. A nyertesek teljes névsorát itt olvashatja el.

Bucsi Réka Love című animációs rövidfilmjánek és Flieaguf Bence Liliomösvény című drámájának is Berlinben tartották a világpremierjét, de egyik film sem kapott díjat.

Ismét drukkolhatunk Bucsi Rékánakhttp://www.origo.hu/filmklub/blog/elozetes/20160112-ismet-drukkolhatunk-bucsi-rekanak-love-berlinale-symphony-no-42-animacios-rovidfilm-oscar.htmlHa már a kötözős szex sem kell, mindenki tehetetlen – interjúnk Flieaguf Bencévelhttp://www.origo.hu/filmklub/blog/interju/exkluziv/20160212-ha-mar-a-kotozos-szex-sem-kell-mindenki-tehetetlen-fliegauf-bence-interju-liliom-osveny.htmlEz a meteor mindenkit eltalál – kritikánk a Love című rajzfilmrőlhttp://www.origo.hu/filmklub/blog/kritika/20160216-ez-a-meteor-mindenkit-eltalal-love-kritika-bucsi-reka-berlinale.html


Hasonló cikkek