Mennyibe kerül 1 köbméter lakossági gáz 2019-ben? Gázárak kalkulátor

Az egyetemes szolgáltatás árát a nemzeti fejlesztési miniszter rendelete határozza meg, így a lakossági gáz árát is ez szabályozza, így ettől függ, hogy hány forintba kerül egy köbméter lakossági gáz?

Mennyibe kerül egy köbméter gáz ára és hogyan számítják azt ki 2019-ben?
Ahogyan azt a korábbi években már megszokhattuk, aszerint a 2019-es év gázfogyasztás díja is az alapdíjból, és a gázdíjból áll össze.

Az alapdíjat a szolgáltatás rendelkezésre állásáért kell fizetni, amely többek között tartalmazza:
– az elosztóhálózat- fenntartási
– a gázhálózat ellenőrzési,
– a fogyasztásmérő használati, selejtezési, felújítási,
– a gázszámla kibocsátási költségeket.

A gázár meghatározása és kiszámítása 2019-ben is: A GET ((2008. évi XL törvény a földgázellátásról) 107. § (3) bek. értelmében az egyetemes szolgáltatás árát, az áralkalmazási feltételeket, valamint az árszabályozás kereteit a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal javaslata alapján a miniszter rendeletben állapítja meg.

Az egyetemes szolgáltatásban a felhasználó a gázmérő(k) névleges (össz-) teljesítménye szerinti alapdíjat fizet, ha a gázmérő(k) névleges (össz-) teljesítménye 100 m3/h-nál nagyobb, akkor pedig teljesítménydíjat az egyedi szerződésben lekötött (m3/h-ban meghatározott) teljesítmény igénye szerint.

A gázdíj összegét a szolgáltatott földgáz köbméterben mért és gáztechnikai normálállapotra átszámított térfogatának (gnm3), a mérési időszakra mérőeszközzel meghatározott átlagos fűtőértékének (MJ/gnm3), valamint az egységnyi hőmennyiségére vonatkozó gázdíjnak (Ft/MJ) az összeszorzásával kell megállapítani.

Mennyibe kerül a gáz 2019-ben? – kalkulátor IDE KATTINTVA

Lakossági felhasználóknál a fizetendő összeg ennek áfával növelt értéke, nem lakossági felhasználóknál biztonsági készletezési díj és jövedéki adó is fizetendő, melyek egységára szintén rendeletben rögzített.

Ezen díjtételek a számlákon külön soron szerepelnek.

Forrás: Profitline.hu


Hasonló cikkek