Mennyiben függ a hangulatunk az időjárástól?

Valószínűleg sokban. Ha nem így lenne, nem lenne szükség a humánmeteorológiai előrejelzésekre. Egy-egy komolyabb frontátvonulás, nagy légköri nyomáskülönbség a legtöbbünknél akár fiziológiai változásokat is kiválthat: szédülést, fejfájást tapasztalhatunk. Rossz közérzetet, fáradékonyságot és akár dekoncentráltságot is okozhat a hosszabb ideig tartó borongós időjárás is. De van olyan is, akire nem hat mindez. Mi lehet a titok?
Öt pontban összefoglaljuk.

Valójában sok kutatás foglalkozott már azzal, hogy van-e összefüggés az időjárás és az érzelmeink hullámzása között. Egy 1984-ben közzétett brit tanulmány szerint a magas páratartalom a koncentrációt is csökkentette, és álmosságot okozott. Ezt az elmúlt hét időjárása során akár mi magunk is tapasztalhattuk.

Mit tegyünk rossz közérzet ellen?

  • Vegyük körül magunkat vidám színekkel, hallgassunk kellemes zenéket. (A szín- és zeneterápia ismert módszerek a depresszió ellen!)
  • Mozgásterápiát is alkalmazhatunk a rosszkedv ellen: szakítsunk időt egy kis tornára. Már néhány perc nyak- , váll- és derékkörzés, hajolgatás, nyújtózkodás is felfrissít és szinte csodát tesz a testünkkel. A vérkeringésünket felélénkíti, mélyebben lélegzünk – és pár perc alatt megszüntetheti a rosszkedvünket!
  • Fogyasszunk sok gyümölcsöt és vitamint! A gyümölcsökben található vitaminok – például a B3-vitamin – jelentős értékben csökkenthetik a depressziót és a szorongást, tehát a rossz közérzet ellen hatnak. A B3 vitamin (másképpen niacin) megtalálható egyes szárnyasok húsában, de az olajos magvak, élesztő, tojás, zöldségek, száraz hüvelyesek, avokádó, füge, szilva és a teljes kiőrlésű gabonaipari termékek is tartalmazzák.
  • Igyunk közérzet-javító teákat! Illóolajokat is tartalmaz az orbáncfű és a citromfű tea. A zöld teában és a fekete teában L-theanin található, amely egy vízben oldódó aminosav. Közvetlenül az agyon fejti ki hatását és segít csökkenteni a nyomasztó érzéseket és a szorongást.
  • Gyorsan feldobhatja a hangulatunkat az is, ha egy ismerősünket felhívjuk, és egy jót beszélgetünk vele egy kedves közös emlékről, vagy valami hasonlóan vidám dologról.

Végső soron fejben dől el minden: bár lehet alkati jellemző a letargiára való hajlam, de azért sokat tehetünk azért, hogy kivédjük a negatív ingereket.

Tihanyi-Konda Szilvia

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK:

Mit tegyünk őszi rossz közérzet ellen? 

A depresszió megszüntetése – 9 pontban


Képek forrásai: 
http://images.agoramedia.comhttps://cdn.pastemagazine.com

Vélemény, hozzászólás?