Mentett sünöket bocsátottak szabadon

Összesen tíz sünt bocsátottak szabadon a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai Tőserdőben.

A védett állatok a telet a Fővárosi Állat- és Növénykert Vadállatmentő Központjában töltötték.

A Kiskunsági Nemzeti Park tájékoztatása szerint a sünök még ősszel kerültek be a mentőhelyre. Egy részük későn, nyár végén jött a világra, így már nem tudták elérni a megfelelő testsúlyt és fejlettséget, hogy átvészeljék az ínséges téli hónapokat. A sünök ugyanis téli álmot alszanak késő ősztől kora tavaszig, de megfelelő zsírtartalék és kondíció nélkül nem tudják túlélni ezt az időszakot. A mentett sünök között voltak olyan példányok, amelyek valójában nem szorultak volna segítségre.

Érdemes tudni, hogy október-novemberben is találkozhatunk táplálékot kereső sünnel a természetben. A szemmel láthatóan egészséges, nem sérült, szépen kikerekedett, 400-500 g-ot elért sünök ilyenkor nem szorulnak segítségre. Sőt, a felesleges befogás, szállítás nem csak kényelmetlenséget jelent az állatnak, hanem árthat is neki.

A szabadon engedett sünöknek ideális élőhely lesz a Lakitelek mellett található Tőserdő. Itt elegendő táplálékot és búvóhelyet fognak találni maguknak – a Hiros.hu értesülése alapján.

Révhegyi Andrea

Hazai Tükör | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek