Mentik a Vasgyár értékeit Miskolcon

Az egykori Vasgyár területe szinte kihasználatlanul áll évtizedek óta. Az iparkomplexum értékeinek megmentéséről tartottak konferenciát szakemberek, civilek és önkormányzati szereplők pénteken.

Több mint két évszázados múltra tekint vissza a diósgyőri kohászat. Nehézipari központtá a második világháborút követően fejlődött Miskolc a Lenin Kohászati Művek (LKM) kohászati kombinát létrehozásával, amit folyamatosan korszerűsítettek. 1989-ben jött létre az LKM helyett a DIMAG Rt., ezt 1991-ben privatizálták, majd 1998-ban új tulajdonoshoz került, de csődbe ment. 2001-ben a társaságot megvásárolta egy olasz cég, megváltoztatta a nevét DAM Steel Speciális Acélgyártó Részvénytársaságra. 2004-ben ismét eladásra került. DAM 2004 Acél- és Hengermű Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. néven működött tovább, majd 2009-ben végleg befejezte tevékenységét, és ezzel a diósgyőri kohászat is megszűnt. A terület és az épületek azonban megmaradtak. Hasznosításukról, az ott található értékek megóvásáról beszélgettek a sajtónyilvános konferencia résztvevői.

A kerekasztal-beszélgetés meghívott vendégei (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Az értékmentő konferencia helyszínéül az egykori gyárváros egyik tiszti háza szolgált, ami most a Montázs Drámapedagógiai és Közművelődési Egyesület otthona. A találkozó első részében a Montázs tevékenységét ismerhették meg a jelenlévők, Izsó Angelika elnök és Püspöki Péter szakmai vezető segítségével. Varga Andrea alpolgármester pedig a szerveződés Miskolc kulturális életében betöltött szerepéről, jelentőségéről beszélt.

Elismert drámapedagógiai és színházi alkotóműhellyé vált a 2008 óta működő Montázs. Az évek során számos hazai és nemzetközi sikert ért el. Eredményei között arany és ezüst minősítéses gyerek- és diákelőadások, fesztiválgyőztes és közönségdíjas felnőtt darabok, rendezői és színészi különdíjak, utcaszínházi fellépések és külföldi vendégszereplések találhatók. Színjátszó csoportjaikban több száz gyerek és fiatal ismerkedett már a színjátszás alapjaival. 2017-ben talált otthonra az egyesület az egykori gyárváros, a Miskolc-Diósgyőri Vasgyár tiszti házainak egyikében. Az épülethez több projektjük fűződik, ez adta az ötletet a pénteki konferenciához, amelyen az értékmentés lehetőségeiről beszélgettek a meghívottak.

Az LKM – Lélek, Közösség, Művészet nevű Montázs-projekt célja a diósgyőri kohászat, valamint a köré épülő „vasas társadalom” értékeinek kulturális és turisztikai bemutatása, a város ipari helytörténeti múltjának megőrzése.

Eszmecsere közben (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Gondolatindító beszélgetés volt a pénteki. Bár az asztal körül nyolcan ültek, a közönség soraiban helyet foglalók is lehetőséget kaptak véleményük elmondására. Miskolc történelmében a Vasgyár jelentősége nem kérdéses, az értékmentés szükségességében valamennyi jelenlévő egyetértett. Az iparterület gazdag örökségének megóvása pedig közös feladat.


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek