Merkel lehetséges utódja elutasítja a migránsok befogadását

Friedrich Merz mint aki esélyes Merkel székére, nagyon ellenzi a Willkommens-kultúrt.

A német kereszténydemokrata CDU elnökjelöltje Angela Merkel kancellárral ellentétben úgy véli, az nem jelent megoldást a migrációs válságra, ha Németország befogadja a menekülteket. A ZDF a Funke médiacsoport lapjait idézve szombaton azt írta: Merz egyenesen elutasítja a boszniai és a görögországi táborokból érkezők befogadását – olvasható a V4NA hírügynökség tudósításában.

Friedrich Merz, a CDU elnökjelöltje nem akar menekülteket befogadni az elhíresült görögországi vagy boszniai táborokból. A politikus eddig sem rejtette véka alá, hogy a Merkel-féle Wilkommenskulturt, a menekültek befogadását ő más szabályok mentén látná helyesnek.

Auf Wiedersehen?

Ezúttal azonban álláspontját bővebben kifejtve azt nyilatkozta a Funke médiacsoport lapjainak: az egész Európai Unió kötelessége az, hogy a helyszínen segítsen a Balkánon vagy a görög szigeteken tartózkodó menekülteknek. Úgy véli, ezt a „humanitárius katasztrófát” nem lehet megoldani azzal, hogy mindenki Németország felé veszi az irányt, ahol befogadásra lelnek. Ez az út már nem nyitott – szögezte le.

Merz mint a CDU elnökjelöltje közös európai menekültügyi és bevándorlási politika kialakítását szorgalmazza, a menekültek elosztásának, befogadásának és szükség esetén hazaszállításának megszervezését tekintve – döntően az európai külső határokon. Merz azt is kijelentette: a legjobb az lenne, ha ezek az emberek eleve nem indulnának el hazájukból. Európának megállapodást kell kötnie a származási és a tranzitországokkal annak érdekében, hogy elejét vegye a Földközi-tengeren keresztül zajló, illegális és életveszélyes migrációnak – szögezte le.

Orbánnak tetsző gondolatok

Úgy véli, Németország a kitoloncolások tekintetében sajnos nem volt elég következetes az elmúlt években, és ezen is változtatni kell, azzal együtt, hogy ennek nyilvánvalóan humanitárius korlátai vannak. A Frankfurter Allgemenie Zeitung felidézi Merz fenti nyilatkozataival kapcsolatban, hogy a szíriaiak kitoloncolásának tilalma Németországban az év végén lejárt, az illetékesek pedig nem tudtak megállapodni a hosszabbításról. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy az év elejétől újra lehetőség nyílik arra, hogy a veszélyesnek minősülő személyeket, a bűnözőket előzetes vizsgálat után visszaküldjék Szíriába.

CDU január közepén esedékes kongresszusán három jelölt között dől el az elnöki székért folyó „harc”: Friedrich Merz, Armin Laschet és Norbert Röttgen pályázik Annegret Kramp-Karrenbauer (Angela Merkel kancellár kormányának védelmi miniszterének) elnöki székére. Közülük sokak szerint Merz a legesélyesebb, aki már hosszú idő óta a kereszténydemokraták Merkel-ellenes jobbszárnyának kulcspolitikusa. Nagy valószínűséggel az új CDU-elnök váltja majd Angela Merkelt a kancellárságban.

Forrás: V4 Agency/Pestisracok


Hasonló cikkek