Merkely: Az ötmillió beoltottnál már nem fordulhat vissza a járvány rossz irányba

A kimagasló magyar oltási eredmények ellenére sem szabad hátradőlni, nem szabad elveszteni a koronavírus elleni oltakozási kedvet – mondta a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Merkely Béla nem lepődött meg azon, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is befogadta a kínai Sinopharm vakcinát, hiszen a könnyen kezelhető oltóanyag igazi világvakcinává vált, mivel legalább 250 millió adagot már beadtak belőle az öt kontinensen.

Ez egyértelműen a harmadik hullám leszálló ága, azonban vannak figyelmeztető jelek, mégpedig az, hogy gyakorlatilag egy hete ezer-ezerötszáz körüli esetszámokat tudunk igazolni, és valójában az igazolt esetszámoknál magasabb a valódi Covid-fertőzöttek aránya. Ugyancsak jobb, de még nem elég jó a halálozási mutató hiszen a száz körüli eset az egy jelentős számú beteg elvesztését jelenti ”– fogalmazott Merkely Béla.

A professzor úgy gondolja, hogy ha „érezzük, hogy lecseng a járvány még nem azt jelenti, hogy a járvány elmúlt”.

A másik, hogy az oltakozási kedvünket nem veszíthetjük el, hiszen mindaddig amíg egy magyar ember is van, akit nem oltottak be, az megfertőződhet, adott esetben annál súlyos lefolyású megbetegedés jöhet létre – hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem rektora.

Sajnos a média és az úgynevezett social média sokkal inkább elrettentő, vagy inkább összezavaró információkat keringetett, lebegtetett. Ennek következtében a lakosság elbizonytalanodik és kivár. Sajnos minden kivárás további megbetegedésekkel jár, és minden megbetegedés magában hordozza a súlyos lefolyású betegségnek az esélyét, és az esetleges halálos szövődmények kialakulását.

Merkely Béla mindenkinek azt javasolja, hogy a jövő héten használja ki a lehetőséget: aki regisztrált az oltakozzon, aki még nem regisztrált, az pedig regisztráljon, mert az 5 millió beoltott a legfontosabb. Az a pont, amikor már nem fordulhat vissza a járvány rossz irányba.

A WHO elismerte a kínai vakcina, a Sinopharm hatékonyságát és hatásosságát

Ebből az oltóanyagból világszerte több mint 400 millió adagot adtak el, és biztosan tudjuk, hogy 250 millió adagot be is adtak. Ez azt jelenti hogy olyan nagyságrendű számok vannak, amelyek a klinikai evidenciát egyértelműen bizonyítják” – fogalmazott Merkely Béla.

Elmondta, a Semmelweis Egyetemen csaknem hatezer koronavírusos beteget kezeltek, és egyszer-egyszer olyat is tapasztaltak, hogy valakinek két vakcinát követően kórházi ellátást igénylő megbetegedése lett, és ebben nem volt különbség az alkalmazott oltóanyagok között.

A Sinopharm vakcinája jól tolerálható, tehát kevés oltási reakciót fejt ki, emellett könnyen szállítható és hosszú ideig biztosítható például oltóbuszokon – jegyezte meg Merkely Béla. Arra is felhívta a figyelmet: a családok és a nemzet immunitása szempontjából sem elhanyagolható, hogy Magyarországra, csak a legutóbbi szállítmánnyal – két napja –  1,2 millió Sinopharm-vakcina érkezett. A rektor bátor és jó döntésnek nevezte, hogy Magyarország az Európai Unióban elsőként alkalmazta a kínai Sinopharm cég vakcináját, ami sokat tett hozzá ahhoz, hogy újrainduljon az élet Magyarországon.

Kiemelte, biztos volt benne, hogy csak idő kérdése, hogy a WHO elismerje a Sinopharm-vakcina hatásosságát, amit szerinte hamarosan az európai és az amerikai gyógyszerügynökségek is megtesznek majd.

 

Forrás: Kossuth Rádió/MTI

 

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook 

 


Hasonló cikkek