Merre tart Európa? címmel rendeztek konferenciát

A Project 28 kutatás eredményei című konferenciát a budapesti Larus Rendezvényközpontban tartották 2016. július 19-én. A Századvég Alapítvány által szervezett ülésen Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára is felszólalt. A rendezvényen a Project 28 kutatás eredményeit ismertették.

A Századvég Alapítvány konferenciája Budapesten
Lánczi Tamás, az alapítvány vezető elemzője, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum alapító főigazgatója, Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára és Barthel-Rúzsa Zsolt, az alapítvány elnöke a Századvég Alapítvány Merre tart Európa? – A Project 28 kutatás eredményei című konferenciáján a budapesti Larus Rendezvényközpontban 2016. július 19-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

 

A Századvég az Európai Unió valamennyi, 28 tagországának mindegyikében ezer-ezer állampolgár telefonos megkérdezésével készítette reprezentatív, nagymintás kutatását január 18. és február 10. között.

Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője a felmérés eredményeit ismertetve hangsúlyozta, az európaiak nem elégedettek a brüsszeli vezetők bevándorlási politikájával: a migránsok tagállamok közötti elosztását célzó kvóta a kontinens többi országában is nagyon megosztó kérdés.

Az európai polgárokat aggodalommal tölti el az illegális bevándorlás

A kevés bevándorlóval rendelkező Kelet-európai országokban sem elsöprően, de magas a kvóta elutasítottsága, míg a befogadó államokban magasabb, ami mögött az áll, hogy mindenki szeretné “tehermentesíteni saját országát a bevándorlás következményeitől” – fejtette ki a szakember.

Az elemző az Európai Unió jövője szempontjából szerencsétlennek nevezte, hogy a közösség vezetői egy ilyen, a tagállamok közötti feszültséget növelő kérdést erőltetnek. Kiemelte, az év elején megkérdezettek mintegy kétharmada állította, tart attól, hogy a bevándorlás növeli a bűn- és terrorcselekmények számát. Ez az arány pedig feltételezhetően tovább is növekedett az azóta elkövetett terrortámadások után – fűzte hozzá.

Lánczi Tamás
Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője egy korábbi felvételen. Fotó: MTI

A határok védelme: másutt is védekeznek kerítéssel a migránsok ellen

A kutatásban megkérdezett 28 ezer ember 83 százaléka gondolta úgy, hogy hatékonyabban kellene védeni az Európai Unió határait – emelte ki a Lánczi, majd megjegyezte, a kerítéssel történő védekezés népszerűsége Bulgáriában és Magyarországon a legnagyobb, 80 százalékos, míg a schengeni határoktól távolodva egyre kevésbé elfogadott. Lánczi Tamás szerint mindez azt mutatja, hogy a kerítés hatékonyan kezelte az érintett országok problémáját.

A Századvég munkatársa közölte azt is, kutatásuk szerint az európai polgárok elégedetlenek sorsuk alakulásával és pesszimistán látják a közösség gazdasági jövőjét, közel 50 százalékuk ugyanis visszaesésre számít. A pesszimizmus ellenére ugyanakkor Nagy-Britannián kívül mindössze 7 uniós tagállamban érte el a 40 százalékot azok aránya, akik aláírnának egy az unióból történő kilépést szorgalmazó petíciót – tette hozzá Lánczi Tamás, aki kiemelte, a kontinens több országában, köztük Magyarországon nagyon erős az elköteleződés az EU mellett, ahol szóba sem kerülhet a kilépés. Az európai polgárok átlagosan 64 százaléka megőrizné országa uniós tagságát – húzta alá az elemző.

Tuzson Bence szerint az EU vezetői nem megfelelően kezelik a helyzetet

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára az intézet felmérésére hivatkozva hangsúlyozta, az európai emberek véleménye szerint megbukott a brüsszeli döntéshozók bevándorláspolitikája. A politikus alapvető problémának nevezte, hogy Európa vezetői válogatás nélkül mindenkit menekültnek neveznek.

Tuzson Bence
Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára a Századvég Alapítvány Merre tart Európa? – A Project 28 kutatás eredményei című konferenciáján. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

 

Az államtitkár véleménye szerint Európa csak úgy őrizheti meg egységét, ha visszatér alapértékei védelméhez, jelen esetben például csak azokat kezeli menekültként, aki valóban azok is. “Ha nem így teszünk, akkor szét fog esni Európa” – mondta, majd hozzátette, a probléma helyes kezelésével Európa megmenekül és egy jobb kontinensen élhetünk majd.

Tihanyi-Konda Szilvia

forrás: MTI (szöveg, kép)

 

Kapcsolódó írásunk:

Kultúrharc folyik Európában


Hasonló cikkek