Mese a vajról és a boszorkányról

Egyszer volt, hol nem volt, valamikor, réges-régen az emberek teheneket legeltettek virágos mezőkön, majd a jámbor jószágokat megfejték, s habos, jószagú tej föléből fáradságos eljárással vajat köpültek. A máshol inkább zürbölésnek nevezett munkafolyamathoz országosan ismert serkentő mondókák, s dalok keltek szárnyra az asszonyok szájáról, s hiedelemmondákból ismert volt a vajat lócitrommá változtató boszorkány alakja is.

A magyar nép hitvilág mágikus eljárása a nagyobb tejhaszon elérése érdekében a harmatszedés volt, amely művelet lényege a harmat összegyűjtése: valamilyen ruhadarabnak a füvön, legelőn, ritkábban való húzogatásával történt, napkelte előtt vagy éjfélkor, gyakran meztelenül.

Az emberi találékonyság azonban az évszázadok alatt kialakult szokásokat alapjaiban megváltoztatta, amikor a nagyobb haszon érdekében a vegyészek tudományaihoz fordult, s hipp-hopp, feltalálta a margarint. Amelynek ugyan annyi köze van csak a vajhoz, mint mackósajtnak a brummogáshoz, vagyis az erre erősen elszánt egyének rákenhetik kenyerükre. A kolloid szerkezetű, olykor halolajjal s más nyalánkságokkal boldogított, vitaminokkal, nehezen kimondható elnevezésű aromakomponensekkel dúsított, megfelelő ph-ra beállított lecitines emulzió ma már mindennapi asztali élvezetek része lett.

A mondabéli boszorkány, úgy látszik, nem végzett teljes munkát, mert ha lócitrommá változtatta volna a vajat, azt legalább trágyának lehette volna összelapátolni. De miután kenhető műanyagot varázsolt belőle büntetésül a hajhász népnek, így aztán ehetjük, míg csak bele nem pusztulunk: vagy ebbe, vagy mű-világunk másmilyen mű-anyagjaiba.

A mesém tovább tarthatott volna – helyette inkább két különleges fűszervaj receptjét ajánlom, friss, üde és izgalmas ízekkel.

Tavaszi fûszervaj

Tavaszi fűszervaj

Hozzávalók:

15 dkg friss vaj

csipetnyi só

1 evőkanál olívaolaj

1 kiskanál citromlé

egy marék tavaszi mindenféle:

 ibolyavirág

százszorszép

zsenge cickafark

turbolya

A puha vajat csipetnyi sóval, egy kiskanálnyi citromlével és egy evőkanálnyi olívaolajjal simára eldolgozzuk. A tavaszi zöld növényeket megmossuk, papírtörlőn leszárítjuk, és apróra tépjük-vágjuk, majd a puha vajba keverjük. A fűszervajból hengert formálunk, és fóliába csomagolva behűtjük. Néhány órai érlelés után már használhatjuk is: kenhetjük friss kenyérre.  Kínálhatjuk roston sült húsok, vagy zöldségek mellé, ízesítőként. Ahogyan tavaszodik és sorra bővül a virág-kínálat, úgy készíthetünk mindig más-és más aromájú fűszervajat a kert kincseiből.

Vaj a rózsa zamatával 

Hozzávalók:

25 dkg vaj

1 marék rózsaszirom

1 kiskanál méz

Rózsás vaj

A rózsaszirmok tövénél lévő világos részt eltávolítjuk és a szirmokat apróra vágjuk, azután a mézzel együtt

a puha vajba keverjük. Szobahőmérsékleten egy-két órán át állni hagyjuk, majd jól záródó edénybe töltjük.

Hűtőszekrényben két napig érleljük, hogy a rózsa aromája jól átjárja a vajat. Friss péksüteményre kenve kínáljuk, de felhasználhatjuk sütemény készítéséhez is: a vasárnapi kalács legtüneményesebb rávalója.

 


Hasonló cikkek