Mesefesztivál Nyékládházán

Mesefesztivált rendeztek a nyékládházi Dargay Attila Gyermekvarázs Óvodában március 24-én, pénteken. A rendezvényen hat település óvodásai vettek részt, s adtak elő 1-1 számukra kedves dramatizált mesét.

mesefesztival2 (002)

Az óvodavezető köszöntőjében elmondta, hogy miért tartja fontosnak és a kollektívája szempontjából ünnepnek a mesefesztivált. Ennek indoka, hogy a mesemondás, a meseolvasás rendkívüli módon felértékelődött napjainkban, mivel a családok értékrendjében háttérbe szorult. Az otthoni mesélést felváltja a tévézés, a számítógépes játékok s ezek kedvezőtlenül hatnak a gyermekek személyiségére, mert leszoktatják őket a gondolkodásról. Itt van óriási szerepe az óvodapedagógusoknak, aki a technika kedvezőtlen hatásait hívatottak ellensúlyozni.

Az óvodáskorú gyerekek gondolatvilágába a játék és a mesék tökéletesen beleillenek. E kettőnek óriási létjogosultsága van az óvodában, hiszen a mese által rendkívül sok készséget és képességet fejleszthetünk. Tudjuk, a mesék észrevétlenül juttatnak intellektuális és érzelmi gazdagodáshoz, műveltség- és tudásgyarapodáshoz, kedvező irányú személyiségfejlődéshez. A mese által fejlődik a gyermekek szókincse is, s a dramatikus játékokban kijátsszák magukból az esetlegesen kedvezőtlen benyomásokat, a rossz élményeket.

A köszöntő után a nyékládházi „toporgók” tehetségműhely óvodásai köszöntötték népi tánccal a vendégeket. Ezután következtek az érdekes és színvonalas mesék, amelyeket többnyire nagycsoportos korú óvodások mutattak be.

A mesefesztiválon a város vezetői is érdeklődve nézték a kis szereplőket. A vidám hangulatú rendezvény zárásaként Nyékládháza polgármester asszonya megajándékozta a kis előadókat.

Spitzmüller Zita

 


Hasonló cikkek