Mesés adventi villamos jár Miskolc utcáin

Tízedik éve gördül ki a remízből az ünnepi díszbe öltöztetett szerelvény advent első vasárnapján. A mozgó mézeskalács házikó belseje idén megújult: most A szépség és a szörnyeteg mese szereplőivel találkozhatnak az utasok.

A miskolciak büszkesége tavaly megkapta az Európa legszebb adventi villamosa címet, és – milyen gyorsan repül az idő! – már egy évtizede díszítik a Miskolci Közlekedési Vállalat dolgozói azt a Tátrát, amely hamar az emberek kedvencévé vált.

Idén is érdekes látványelemekkel gazdagodott a különleges szerelvény, ami a Tiszai pályaudvar és Felső-Majláth között jár egészen január 6-ig, menetrend szerint. Felszállni rá érvényes jeggyel, bérlettel, utazásra jogosító okmánnyal lehet, és minden 6 éven felüli személy számára kötelező az orrot, szájat eltakaró maszk viselése.

Az idei házigazdák: Szépség és a Szörnyeteg (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Karácsonykor sem pihen a jármű, december 25-én és 26-án is lehet rajta utazni. A szervezők kérik az utasokat, hogy a járványhelyzetre való tekintettel, valamint a tömeg elkerülése érdekében ne csak a két végállomáson várják az ünnepi szerelvényt, hanem vegyék igénybe a közbenső megállókat is. Javasolják továbbá, a teljes szakaszon történő utazás helyett csupán annyi ideig utazzanak az adventi villamossal, amennyi idő elegendő annak megtekintéséhez, illetve felvételek készítéséhez.

Gyönyörűséges mesevilágba csöppen, aki felszáll a tízéves adventi villamosra. A kívülről már jól ismert mézeskalács házikó a jubileum alkalmából belül arany díszítést kapott, az utasokat A szépség és a szörnyeteg mese szereplői – Belle, a Szörnyeteg, Kanna mama, Csészi és Kanóc, a gyertyatartó – fogadják. A hangszórókból karácsonyi dalok szólnak, és néhány rövid mese is hallható.

Kanóc, a gyertyatartó (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Bizonyára kevesen vannak, akik nem ismerik a szép, fiatal lány és a szörnyeteggé változtatott, elátkozott herceg történetét. Az 1991-ben készült amerikai rajzfilm, valamint az 1994-ben Alan Menken zenéjével íródott musical hatalmas sikert aratott szerte a világon. 2017-ben aztán mozifilmet forgattak belőle Emma Watson (Belle) és Dan Stevens (a Szörnyeteg/ Herceg) főszereplésével, Bill Condon rendezésében.

De honnan is való a sztori?

Elsőként a francia Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve írta le 1740-ben, La belle et la bête címmel. A ma ismert változatot 1756-ban Jeanne-Marie Le Prince de Beaumont jegyezte le. A Villeneuve-féle mesét vette alapul, de alaposan átdolgozta, fogyaszthatóbbá tette. Leegyszerűsítette a cselekményt, a karaktereket, a szereplők közti viszonyrendszert, ami aztán gyors eredményt hozott: egy évvel később már lefordították angolra a történetet.

Kanna mama és Csészi (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Azóta rengeteg változata született; feldolgozták filmben, színházban, zenében. Jean Cocteau hűen jelenítette meg 1946-os  filmjében  Beaumont meséjét, az 1991-ben Beauty and the Beast címmel bemutatott Disney-rajzfilm szintén Beaumont történetén alapul. Ez volt az első olyan animációs film, amelyet Oscar-díjra jelöltek a Legjobb film kategóriájában, és öt Grammy-díjat is kapott.

Korábban már a német Grimm testvérek is feldolgozták a mesét, de az igazi világsikert a Disney-rajzfilm hozta meg. Népszerűsége azóta töretlen.

Kandalló az adventi villamoson (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

A cselekmény az 1700-as évek Franciaországában játszódik. Ott él a gazdag herceg, akit átokkal sújtanak, mert egy hideg téli estén nem engedi be palotájába a tőle segítséget kérő, vén koldusasszonyt. Az öregasszonyról kiderül, hogy ő egy tündér, aki büntetésül gőgös viselkedéséért a herceget szörnyeteggé változtatja, a kastély lakóit pedig különböző berendezési tárgyakká. De egy varázserejű rózsát is ad az ifjúnak, azzal a feltétellel, ha szörnyeteg képében beleszeret valakibe, és az viszonozza mielőtt lehull az utolsó rózsaszirom, megtörik az átok.

Belle, a történet másik főszereplője egy kicsi faluban él apjával. Művelt, gyönyörű, fiatal lány, akit különcnek tartanak a falubeli emberek, mert imádja a könyveket. Egy nap az apja vásárba indul, de eltéved. Rátalál az elvarázsolt kastélyra, ahol konfliktusba kerül a szörnyeteggel. Belle, hogy apja életét megmentse, a szörnynél marad. A fordulatokban gazdag történet végül happy enddel zárul: a lány beleszeret a szörnyetegbe, aki visszaváltozik herceggé.

Boldog karácsonyt! (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Miskolc adventi villamosát minden évben más tematika szerint díszítik fel a közlekedési vállalat dolgozói. A szépség és a szörnyeteg egy kedves mese a szeretet erejéről, ami karácsonyhoz közeledve nagyon is aktuális. Az ünnepi szerelvény naponta többször indul, menetrendjéről bővebb információ az MVK Zrt oldalán található.

Kövessen minket: Facebook


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek