Mesterségem címere

Az Abádszalóki Csipkeverők Háza ismét értéket teremtett. Többnapos rendezvényének köszönhetően egy új szintre lépett a hagyományápolás és közművelődés területén.

A programsorozat a kézműves mesterségek széles skáláját mutatta be. A kezdő program egy népművészeti konferenciasorozat első állomása. Az előadók közül dr. Bartha Júlia néprajzkutató a népművészet és imázsteremtés területére kalauzolta a vendégeket.

Az előadó számos témát boncolgatott, többek között, hogy honnan indult a csipkeverés tudománya, milyen egy igazi kun népviselet, mely területeken használnak kék színt a kunhímzésben. Ezenfelül híres kézműves mesterek életpályájáról is érdekességek kerültek napvilágra.

Második előadóként a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület elnöke, Kenyeres Sándorné mutatta be a tárgyalkotó népművészet mai helyzetét. Az előadó statisztikai adatokra, és tényekre támaszkodva prezentálta, a mai kézműves alkotók közösségi szokásait, és a népművészeti egyesületek mai szerepét. Emellett kitért arra is, hogy egy-egy népművészeti díjra, hogyan tud pályázni a kézműves, azaz hol és hogyan kell a termékét zsűriztetni.

A konferencia záróakkordjaként a Csipkeverők Háza története került bemutatásra a kezdetektől napjainkig. A Csipkeház tulajdonosa, Nagy Levente jövőbeli elképzeléseiről is beszámolt a hallgatóságnak. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értéktár kisfilmjét is levetítette, ahová 27. értékként bekerült az idei évben a vert csipke is. A ház tulajdonosa nagy reményeket fűz a vert csipke hungarikumok közé való bekerüléséhez is.

A többi program is színt hozott a városlakók életébe. Hiszen a jól ismert „Rangos-Gangos” Vásár termékei ezúton is megújultak. Új mesterségek és mesterek mutatkoztak be a házban. A vert csipke, a foltvarrás, a kunhímzés és a kézzel készített ékszerek mellett helyet kaptak a fazekas és szőttes áruk is.

A programsorozat fő célcsoportja a közép-és idősödő társadalom volt, ám a szervezők a fiatalabb generációra is gondoltak.

Fotó: Kovács Kitti
Fotó: Kovács Kitti

 

A gangos tornácon népi játszóházat állítottak fel Tisza-tó Régió Ifjúságáért Egyesület jóvoltából.

A fenti programokon keresztül a Csipkeverők Háza egy közösség kimondatlan igényeit kívánja szolgálni – a hagyományokra építkezve a turisztikai vonzerőt erősíteni a térségben- mely minden helyi szereplőre hatással van – közvetett és közvetlen módon.

 

Nyitókép: Illusztráció

 


Hasonló cikkek