Meteorológus: június az év legcsapadékosabb hónapja

Június jellemzően az év legcsapadékosabb hónapja, ilyenkor átlagosan 70 milliméter eső hullik – mondta az M1 aktuális csatorna esti Híradójában a meteorológus.

Brockhauser Barbarát annak kapcsán kérdezték, hogy vasárnap megdőlt a napi csapadékrekord. A Heves megyei Terpesen egy nap alatt 154,9 milliméter csapadék hullott.
A meteorológus összehasonlításként elmondta, hogy 2010-ben – ahogy idén is – három napon is megdőlt a napi csapadékrekord. Akkor jellemzően 100 és 200 milliméter feletti értékeket mértek.
2010 az évszázad legcsapadékosabb évének mutatkozik – jegyezte meg.
2015-ben jóval átlag alatti csapadékmennyiséget mértek, mindössze 30,5 milliméternyi eső esett júniusban – tette hozzá Brockhauser Barbara.
A júniusi abszolút napi csapadékrekord 193 milliméter, amelyet 1958. június 12-én mértek.
A meteorológus azt is elmondta, hogy a következő napokban inkább szárazabb, melegebb idő lesz jellemző, 35 fok is lehet.     Csütörtökön ismét változékonyabbra fordul a Kárpát-medence időjárása. Emiatt néhány fokos lehűlés várható záporokkal, zivatarokkal. Június utolsó napjaiban 25-30 fok lesz, július elsejére viszont ismét melegszik a levegő – közölte.


Hasonló cikkek