Metróbaleset után: elhallgatási spirálban a BKK

Január 9-én történt valami a Pillangó utcánál, de inkább eltussol a BKK, mintsem tájékoztat.

Úgy tűnik, nincs szerencséje a Budapesti Közlekedési Központnak a Pillangó utcai metrómegállóval, de magával az utazóközönséggel sem: egy metróbaleset és az ügy kommunikációs kezelése ugyanis jelzi, nincs minden rendben a Rumbach Sebestyén utcában.

Pedig történt valami, nem is kevés: egy ember meghalt.

Mint azt más sokan tudják az olvasóink közül, szerencsétlen tragédiával indult 2021 januárja: az új év kilencedik napján, szombaton ugyanis egy ember meghalt a kettes metró egyik állomásán, eddig tisztázatlan körülmények között. Nem öngyilkosság történt: internetes posztokban ugyanis többen jelezték, egy ismeretlen férfi olyan szerencsétlenül eset el egy éppen induló szerelvénynek, hogy a helyszínen életét vesztette.

Ezek voltak a BKK hivatalos híradásai az esetről:

Nem éppen bőbeszédűek.

A tragédia miatt végül több mint 4 óráig nem járt a metró, az eset ezrek közlekedését akadályozta meg. Arról, hogy ez miért következhetett be ténylegesen, hivatalosan a BKK egyelőre nem nyilatkozik. Jobban írva: hallgat.

Arról sem nyilatkozik érdemben, hogy mi történt ezután.

Ugyanis nem csak az eset zaklatta fel a budapesti utazóközönséget, hanem az is, ahogy a jelek szerint a BKK próbálja az esetet eltussolni. Igen, nincs jobb szó rá, mint az eltussolás: ugyanis a baloldali fővárosi önkormányzat cége a régi kommunista hármas jelszó („Tilt, tűr, támogat”) tiltása jegyében módszeresen szűrte a Facebook-posztokat, és amelyik az esetről bővebb, nem BKK-szemszögből írt beszámolót tartalmazott, azt egész egyszerűen törölte.

Erre utalhat ez a hozzászóló:

BKK metróbaleset
Kommentek a BKK egyik Facebook-posztjánál. Fotó: Facebook/Pannon Hírnök

Persze a Pannon Hírnök általi megkeresésre küldött válaszlevelében ezt is tagadta a BKK Sajtóosztálya.

Kedves Julio!

Egyelőre nem közölhetünk részleteket a balesetről, erre a vizsgálat befejezte után kerülhet sor.

Leellenőriztük a BKK Info Facebook oldalának hozzászólásait, és nem találtunk elrejtett vagy törölt hozzászólásokat, ha le is került hozzászólás, bizonyára a komment írója vehette le.

Üdvözlettel,

Budapesti Közlekedési Központ

BKK Kommunikáció

De ez érthető is: a baleset ugyanis személyes felelősséget is érinthet.

Ki hibázhatott?

Nem sokkal az eset után érdekes kijelentést tett Bíró Endre, a Metróért Egyesület vezetője, egyben a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV Zrt.) felügyelőbizottsági tagja.

Természetesen mint több síkon is érintett személyként (hiszen a szóban forgó metró a BKV Zrt. állományába tartozik, és mint évtizedekig metróvezetőként dolgozó, van rálátása a budapesti földalatti kötöttpályás üzemre szakmailag is) neki is volt véleménye az esetről. És nem is rejtette véka alá, hogy személyi felelősség is szóba jöhet az esetnél.

Metróért Egyesület: kommentek a balesetről. Kép: Pannon Hírnök/Facebook

Mégpedig a BKV alkalmazottjainak a felelőssége.

Ugyan Bíró Endre konkrétan nem nevezte meg, ki volt a metróvezető, de körülírása szerint valószínűleg a BKV alkalmazottjának (vagy akár többnek) merülhetett fel a felelőssége az állampolgár halála kapcsán.

Mindenki tudja mi történt, csak a BKK nem?

De hivatalos közlés arról, hogy mi történt, sok más esettel ellentétben nincs eddig a pillanatig, pedig sok más egyéb esetben akár még gazdagon illusztrált képanyaggal is kedveskedett a havária iránt érdeklődő utasoknak és újságíróknak egyaránt.

Nem zörög a haraszt, ha nem fújják – tartja a közmondás. A haraszt pedig igencsak zörög a BKK esetében, szinte kiabálja: itt valami nincs rendben. És ha azt olvassuk, hogy miként szokták vádolni az ellenzéki városvezetők, köztük Karácsony Gergely a kormányt, hogy elhallgat bizonyos tényeket az emberek elől, akkor felmerülhet, hogy akkor a saját szemükben a szálkát miért nem.

Pillangó utca Wikimedia
Pillangó utcai metrómegálló. Fotó: Wikimedia

Hiszen úgy tűnik, ha saját magukról van szó, a baloldali városvezetők sem mennek a szomszédba azért, hogy a számukra kellemetlen részleteket elhallgassák. Vagy stílszerűbben: eltussolják a történteket éppúgy, ahogy a fővárosi idősotthonokban történt koronavírusos haláleseteket.

Remélhetőleg a mostani metróbaleset kivizsgálása nem fog annyi ideig tartani, mint az előzőé, és a nyilvánosság megnyugtató válaszokat fog kapni, akár csak az áldozat családja arról, miért halt meg családtagjuk, nem öt év múlva, hanem még az idén.

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek