Mézzel a megfázás ellen

Az ősz nemcsak a csendes befelé fordulás és a színpompás természet, de sajnos a meghűlések időszaka is. Hiába van szép, napos és enyhe idő nappal, a reggeli és esti alacsony hőmérsékletnek köszönhetően nagyon könnyen megbetegedhetünk. Ha megtörtént a baj, és megjelennek a megfázás tünetei, a köhögés, torokfájás, orrfolyás, esetleg láz, a legjobb, amit tehetünk – azon kívül, hogy szükség esetén csillapítjuk a lázat, jelentősen növeljük a folyadékbevitelt és sokat pihenünk – hogy elővesszük a kamrából a mézesbödönt.

A mézre az ősidőktől kezdve az istenek eledeleként és az örök ifjúság forrásaként tekint az emberiség. Ez az aranyló csodaszer az Ószövetségben és a Koránban is említésre kerül, sőt, egy spanyolországi sziklarajzon is feltűnik, amely – egyes kutatások szerint – nem kevesebb mint tizenhatezer éves. Az első magyar vonatkozású mézzel kapcsolatos írásos emlékünk 1370-ből származik.

A méznek jelentős az antioxidáns tartalma, emellett található benne cink, foszfor, kalcium, kálium, magnézium, mangán, nátrium, réz és vas, kisebb mennyiségben pedig B-vitaminok és C-vitamin. Amellett, hogy kiváló alternatívája az egészségre bizonyítottan káros cukornak, számos betegségre is hatékony gyógyír; antibakteriális, gyulladásgátló és immunerősítő hatásának köszönhetően pedig kiváló ellenszere a megfázásnak is.

Meghűléses megbetegedések kezelésére többféleképpen alkalmazhatjuk, akár más természetes “gyógy-szerekkel” kombinálva is:

  • Mossunk meg egy jó nagy fej vöröshagymát, vágjuk le a végeit, de ne szedjük le a külső héját. Egy kis lábasba engedjünk vizet, tegyük bele a hagymát, takarjuk le, majd kis lángon főzzük addig, amíg szép sötét színe nem lesz a víznek. Szűrjük le, töltsük bögrébe, és ha langyosra hűlt, adjunk hozzá egy-két teáskanál mézet, majd kortyolgassuk el a teát.
  • Egy gerezd fokhagymát nyomjunk át fokhagymanyomón, és keverjük össze egy teáskanál mézzel. Akár naponta többször is fogyaszthatjuk ezt a leghatékonyabb természetes antibiotikumként számon tartott keveréket.
  • Egy pohár vízben keverjünk el egy evőkanál almaecetet és egy evőkanál mézet, majd az így kapott italt kortyolgassuk el.

Fontos megjegyezni, hogy a méz negyven fok felett elveszíti jótékony hatását, ezért – különösen akkor, ha “gyógy-szerként” kívánjuk alkalmazni – melegítés nélkül fogyasszuk.


Hasonló cikkek