Mi alapján válassza ki otthonához a tökéletes ablakot?

A nyílászárók cseréjekor vagy építkezéskor a legmegfelelőbb kiválasztása nem is olyan egyszerű. A jó nyílászáró nem csak esztétikai szempontból fontos, hiszen több más funkciót is ellát. Otthonunk ajtói, ablakai a megfelelő behelyezést követően évtizedekig kell, hogy ellenálljanak az időjárás viszontagságainak, emellett pedig hőszigetelő funkciót is betöltenek.

Mielőtt véglegesen letenné a voksát valamelyik ablaktípus mellett, mindenképp kérje ki egy szakember tanácsát, aki tisztában van a különböző ajtók, ablakok jó és rossz tulajdonságaival egyaránt.

Az RS Ablak kollégái összegyűjtöttek néhány hasznos információt, ami segít eligazodni a széles termékkínálatban.

Ablak műanyagból

A műanyag ablakok nagyon népszerűek, mert nem igényelnek különösebb karbantartást, és nem kell élősködőktől megóvni  őket. Könnyen tisztíthatók, és az áruk is elfogadható.

Nedves helyiségekbe mindenképpen műanyag ablak javasolt, mivel jobban ellenáll a párának, nedvességnek, így nem kell attól tartania, hogy elvetemedik.

Itt nyílik, ott nyílik

Az is lényeges kérdés, hogy merre nyíljon az ablakunk, vagy nyitható legyen-e egyáltalán. Ilyen szempontból az ablak lehet: fix, nyíló, bukó és bukó-nyíló.

A fix ablakok nem nyithatók. Általában nappaliba vagy teraszra szoktak egy-egy nagyobb méretű fix ablakot helyeztetni, mellé pedig egy vagy több nyithatót, esetleg teraszajtót.

A bukó ablak csak részben nyitható, ezzel csak kis mértékű szellőzés megoldható. Általában fürdőszobában vagy kisebb helyiségekben igénylik ezt a megoldást.

A nyíló ablakot teljesen ki tudjuk nyitni, viszont buktatni nem lehet. Ezért, ha nem szeretné kitárni az ablakot, akkor valamivel ki kell támasztani.

A bukó-nyíló ablak lehet, hogy valamivel drágább, viszont minden megalkuvás nélkül akár csak résnyire, akár teljesen nyitható.

Az RS Ablak munkatársai készségesen állnak rendelkezésére, ha bármilyen kérdése felmerül a műanyag nyílászárók kiválasztását vagy cseréjét illetően.

Milyen legyen az üveg?

Az üvegezés kérdése sem olyan egyszerű, mint régen volt. Válogathat kedvére, hogy UV-szűrős legyen-e, vagy biztonsági üveget szeretne, esetleg tejüveg illene a lakás stílusához. De ezeken kívül is van néhány szempont, ami fontos:

  • Hőszigeteljen. Ehhez két vagy több rétegből álló úgynevezett thermo üveget használnak, ami nem engedi ki a meleget és be a hideget.
  • Vannak olyan otthonok, amik kifejezetten igénylik a minél több világosságot, míg más lakástulajdonosok annak örülnek, ha az üveg nem engedne be túl sok fényt.
  • Biztonságos. A többrétegű biztonsági üveg azért hasznos, mert jobban szűri a zajokat, és nehezebben törik. Ha pedig mégis törik, a szilánkjai nem hullanak szerteszét, hanem az üvegezésnél felhasznált fóliára tapadnak, ezzel is elkerülve a további baleseteket.

Az igények felmérése után szakember tud segíteni a megfelelő ablak kiválasztásában, hogy sokáig élvezhesse szép, új nyílászáróját.

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek