Mi az az FHT, mire elég, ki kapja meg?

Avatar

In medias res módon nézzük egyből a “mire elég” kérdést, hiszen az összes közül ezt lehet talán a legrövidebben megválaszolni. Nem sokra. Jól jelzi a magyar szociális háló alapszintű problémáit, hogy 2012 óta, amikor is az öregségi nyugdíjminimum 100%-áról 80%-ára csökkentették a Foglalkoztatást helyettesítő támogatást, nem változott az összege, az azóta is 22.800 forint – és azért csendben azt is tegyük hozzá, hogy ezalatt a 8 év alatt nem keveset romlott a forint vásárlóértéke.

De hogy mi is az az FHT? Sokan összetévesztik az álláskeresői járadékkal, és valóban kéz a kézben is jár a kettő, hiszen a Foglalkoztatást helyettesítő támogatás a következő lépcsőfok, ahonnan igazából már csak feljebb van. Csakugyan 2012-től előbbi is mindössze 90 nap, akkoriban pedig Matolcsy György legfőbb érve az volt, hogy a hosszabb ideig járó álláskeresői nem ösztönzi a visszatérést a munkaerőpiacra.

Ez valóban igaz lehet egy olyan országban, ahol minden sarkon van munkahely, és ahol nem fekete/szürke/ügyeskedős bejelentéssel próbálják meg kihasználni a munkavállalók jelentős hányadát (na nem mintha a munkaadóknak sokszor lenne egyáltalán más választásuk). Valóban volna benne valami, ha nem épp egy hatalmas, járvány okozta világválság kellős közepén járnánk, aminek a kimenetele a kanyarban sem látszik, és ami miatt rengetegen vesztették el a munkahelyüket. De ha még ezek a problémák nem is léteznének, miért van az, hogy az EU-ban sehol nincs ennyire sanyarú sorsa az állam segítségére szoruló munkanélkülieknek?

Ezek sajnos leginkább költői kérdések, falakba ütköző válaszokkal. Ami pedig a valóság, hogy 3 hónap álláskeresői után – amit főleg a nagyobb városokban szintén kész “kalandtúra” megigényelni a kialakult helyzet miatt – kénytelen a munkanélküli bekullogni a munkaügyibe, ott cinikus pillantások között elmagyarázni, hogy miért is van szüksége az FHT-ra, ami után kap egy hatósági bizonyítványt, majd dönthet, hogy hitehagyottan hazamegy, vagy útbaveszi a legközelebbi Kormányablakot. A helyzet innentől sem lesz egyszerűbb, ugyanis hiába a Kormányablaknál minden segítő szándék, csak akkor kaphatja meg az FHT-t a kérelmező, ha a jövedelme, vagy családjában az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 90 %-át – mely összeg 2020.évben 25.650 Ft. Ráadásul egy családban egyidejűleg csupán egy fő tudja igénybe venni.

Aki megkapja a támogatást, az továbbra is köteles együttműködni az állami foglalkoztatási szervvel, ami több részletet is magába foglal. Többek között azt, hogyha kiközvetítik közmunkára, vagy bármely más felajánlott állásra, és azt nem fogadja el, akkor 3 hónapra kizárják a közfoglalkoztatásból, illetve törlik az álláskeresői nyilvántartásból. Erről további részletek itt olvashatóak. De az is feltétel, hogy az FHT-t igénybe vevőnek az éves felülvizsgálatnál legalább 30 napnyi keresőtevékenységet fel kell tudnia mutatni. Amire szintén figyelni kell, hogy munkavállalás esetén minél gyorsabban kérvényezni kell az FHT megszüntetését, a jogosulatlanul átutalt összeget később ugyanis vissza kell fizetni. Az alábbi linken a teljes szabályozás olvasható.


Hasonló cikkek