Mi lesz a szlovákiai raktárban álló vakcinákkal?

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter szerint Szlovákiában nemsokára már az orosz vakcinával is oltani fogják a lakosságot. Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter, akinek az oltóanyag engedélyezése a hatáskörébe tartozik, egyelőre nem tudta megerősíteni az exkormányfő szavait.

Szlovákiában jelenleg 5 különféle koronavírus elleni vakcina van raktáron, de ezekből egyelőre csak hármat használnak. Eddig a Pfizer és a BioNTech, a Moderna valamint az AstraZeneca készítményeivel oltottak, és a lakosság vakcinázása más uniós országokhoz képest elég lassan halad. Az ourworldindata.org nevű honlap legutóbbi, május 9-én közzétett frissítése után az adatokból azt lehet kiolvasni, hogy Szlovákia a nyugat-európai és a szomszédos államokhoz képest is le van maradva. A legalább egy dózissal oltott személyek aránya nálunk 22,48 százalék, a cseheknél viszont a 25,05, a lengyeleknél 27,11, az osztrákoknál pedig 29,6 százalék. Magyarországgal összehasonlítva még inkább lemarad Szlovákia: az Anyaország lakosságának 44,99 százaléka kapta meg az első dózist, vagyis a szlovákiai arány csaknem duplája.

A magyar vakcinaprogram azért is zajlik olyan gyorsan, mert engedélyezték az orosz és a kínai oltóanyagok használatát, annak ellenére is, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még nem végzett az ezen vakcinák ellenőrzésével. Hasonló lépéssel próbálkozott Igor Matovič is, aki akkoriban még kormányfőként utazott el Moszkvába, és egy kétmilliós vakcinaszállítmányról szóló szerződést írt alá. A miniszterelnök titkos ügylete kormányválságot idézett elő, amibe végül bele is bukott. A Szputnyik V-t pedig azóta sem használják. „A magyarországi OMCL-laboratóriumok vizsgálatainak kiváló eredményei és a 3 hónapos mindenféle akadályozások után végre Szlovákiában is közeledik a Szputnyik V használata. Az orosz féllel a hétvégén megegyeztem, a tesztelések befejezése után beleegyeznek, hogy már nálunk is használhassuk a vakcinát” – írta a pénzügyminiszter.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter viszont egyelőre nem rendelkezik információkkal az orosz féltől. Az oroszok ugyanis szintén elkértek 600 dózist, hogy a saját laboratóriumaikban is bevizsgálhassák a szert, és körülbelül 1 hónapig tartó tesztelést ígértek. Az oltóanyagnak júliusban és augusztusban azonban lejár a szavatossági ideje.

A másik készítmény, ami az utóbbi hetekben a raktárakban állt, a Johnson & Johnson gyógyszergyártó cég vakcinája. Az első szállítmányt már április közepén meghozták, de a használatát nem engedélyezték. Az EMA pár nappal ezelőtt fejezte be a vizsgálódást, és megállapították, hogy a vakcina előnyei jócskán meghaladják az esetleges szövődmények kialakulásának esélyét.

A készítményt elsősorban a mobil oltócsapatoknak szánják, vagyis azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik „házhoz viszik” az oltást.

Kövessen minket: Facebook

V4 Panoráma | Pannon Hírnök

Forrás: Denník N, webnoviny.sk, ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek