Mi lesz a Vásárhelyen fészkelő védett madarakkal?

Fokozott óvatosságra int a Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület a partifecskék és a gyurgyalagok érdekében

Az Egyesület kifejezetten aggódik a védett madarak sorsáért és a fészkelő helyeikért, hiszen a partifecskék és a gyurgyalagok a vizek környékét kedvelik, omlásos partfalakba fúrnak lyukakat és ott alakítják ki fészküket a tojásrakás és későbbi fiókáik számára. Ilyen partfalak híján szívesen fészkelnek elhagyott, nem használt agyag- és homokbányák, valamint kubikgödrök oldalában is – írja a delmagyar.hu.

Hódmezővásárhelyen és környékén számos ehhez hasonló terület található, s ahogy az említett lap arról beszámol, a helyi természetvédelmi egyesület nagyon aggódik a madarakért. Az emberek figyelmetlenek, és sokszor illegális homokkitermelés folyik ezeken a területeken. Vagy egyszerűen csak szabadidő eltöltés, ez utóbbi önmagában persze nem volna probléma, csakhogy sokszor nem kapnak elég tiszteletet a fészkelő helyek. Az arra járók nem elég körültekintőek és az esetleges rombolás gyakran sokáig észrevétlen marad, mert elhagyatottak a település e részei. Pedig nagyszámú kolóniája található ezeken a területeken az említett fajoknak, csakhogy a sokaságuk igen gyorsan elpusztul, ha romba döntjük a fészkeket.

Nekünk kell a madarakat megvédeni. Az elhagyottnak tűnő homokvilág igenis gazdag értékkel rendelkezik. Ennek az egyesület is többször hangot adott már, különböző megmozdulásokon és a közösségi oldalukon is.

Vigyázzunk természeti értékeinkre!

Farkas Cs. Tekla

Hazai Tükör | Pannon Hírnök

Facebook


Hasonló cikkek